Friday, February 15, 2008

aku berhijrah

assalamualaikum....aku berhijrah...sebenarnya sayer berhijrah dari blogdrive ker blogspot atas dorongan rumate yg satu nie la...mklum la maser kat blogdrive dulu sayer n dier jek yg tau page tu hahahaha..xberkembang jwb nyer...pastu sbb 'ruh' utk menulis dh ilang jd stop kt situ jer la...nie ader beberape entry dr page saner sayer hijrahkn jugak kt sini yg 2thn lepas punyer...

so dier ckp klu buat kat blogspot nnt dier tlg promote kn...sbb tula atas dorongan beliau (naik taraf sket) ngn rumate yg lain n abg ipaq sayer...sy on blk la blog yg xseberapa nie..itu sajer sebenarnye 'aku berhijrah'...

btw sayer seronok nk kongsi sket pengalaman sayer mendengar forum sempena 'refute' valentine anjuran aikol...panelist dier ust wan sohor, bro amin n ummi rose...overall nyer aper yg sayer dpt ialah tidak salah utk bercinta jika kena pada cara nyer..dlm islam perhubungan itu harus...cume kiter la yg sebenarny yg menjadikan sesebuah perhubungan adam dan hawa itu harus,sunat,wajib or haram...

tp kebanyakkan cara yg sayer perhatikan pada zaman ini...adalah lebih ke arah yg xlg menjadi harus,sunat or wajib...islam itu bukan sesuatu agama yg susah dan ia tidak menyusahkan,tp jgn pule kiter memudahkan ny...bercinta itu biar berpada2...bagi sayer untuk menang dlm bercinta dgn manusia yg penuh pancarobany n hasutan syaitan, kiter harus menang dulu dlm bercinta dgn Allah...dlm erti kater lain,biler kiter bercinta kiter akan selalu angau kt org tue,slalu dulu kn si dia, contoh nyer kalu aku buat nie dier suker x, kalu aku pkai baju nie dia suker x etc la...

semua benda yg kiter buat,kiter akan consider aper impression dier kt kiter, bkn impression kiter sdr...begitu jgk biler kiter dh bercinta dgn Allah, kiter akan fikir kalu aku ajak dier keluar dating aper Allah fikir, Allah suker x ek?klu aku asik lagha pikir jek psl dier 24/7 Allah suker x ek?...jd setiap kerja perkara kiter akan fikir aper yg Allah fikir instead of aper yg kiter fikir...dan ini akan menyelamatkan kiter dr menjurumuskn perhubungan itu ker kategori yg x di benarkn Islam...kalau kiter xsampai lg tahap kerana cinta kan Allah..kiter guna plak asbab cinta ibubapa kiter...klu aku kluor malam2 nie mak ayah suker ker x?kalau kluar date mereka apporaved x?kdg2 atas dasar cinta yg kuat terhadap mak ayah dan perasaan xnk kecewa kn mereka menolong kiter dlm membina perhubungan yg di haruskan...

jd marilah kiter bercinta dengan Allah dahulu,kerana bukan hanya apabila bercinta dng Allah kiter dpt membina cinta yang harus antara adam dan hawa,bahkan dpt membina byk lg cinta yg harus,wajib,sunat sesama manusia,ilmu,alam etc dan dapat menghidarkn kiter drp develop hubungan terlarang (h_r_ _ _) dlm semua context....

2 comments:

  1. hrmm..bestnye g forum tu..ruginye tak dpt g..huhu

    ReplyDelete