Monday, June 29, 2009

chop..chop..opps coca cola..

Assalamualaikum
" Fakta seperti yang tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang dibuat oleh ahli sains kesihatan/sosial di USA dan Britain serta laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan
Coke : Coca Cola.

Di dalam kebanyakan negeri di US, kereta peronda lebuhraya akan dimuatkan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlaku kemalangan. Cam pasukan SMART dan bomba kita tu, Harzadous Team. Cuba tanya Plus Ronda atau Polis Lebuhraya, adakah mereka guna?
Anda di rumah diharap dapat mencuba kajian ini :
1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang berniaga sup tulang!
2. Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan boleh tak?
3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome : Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya karat hilang!
4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta merta.
5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.
6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air basuhan tadi berperisa coke.
7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/melekit ? Celup tuala dengan Coke dan lap.
Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual di Yawata tu kerana ianya amat mahal!

Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi mesti suka ni!
Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis.

Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki,[ bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin] pasti dilengkapi dengan tanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau"Bahan Penghakis : bahaya". Lori tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis. . Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus 2 sebab hakisan/karat.
Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. Wahh...mesti buat overhaul ni!

Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti termuntah tapi tambahkan citric asid, mesti muka tersenyum. Tambah pula dengan ais!. Wahh! Rasa cam minum Coke berperisa kopi. Asid tersebut akan bertindak terhadap lidah untuk memberi signal kepada otak bahawa air yang diminum tidak berapa manis. Lidah ngan otakpun kena tipu. Semua minuman ringan menggunakan asid yang sama. Tak kiralah Pepsi. 7-up, Drinho, Yeos, Milo, F&N dll. Sama jer! Anak bapak dan Keluarga 69.

Coke membawa maksud dadah Cocaine. Asal minuman Coke adalah dicipta untuk meghilangkan rasa letih dan mengkhayalkan untuk para pekerja buruh. Cam candu masuk China dulu. Antara isi kandungannya adalah ekstrak dari daun coca [cocaine] dan kacang Cola. Tu yang mai perkataan CocaCola tu.

Cuba rendamkan gigi [gigi yang patah ker tapi kalau nak rendam gigi dalam mulut tu pun boleh gak] dalam satu mangkuk Coke, pasti gigi tu hilang/lebur dalamasa 24-49 jam. Yang mana sakit gigi, try cara ni, kot-kot gigi tu bleh hilang!
Kalau anda tak suka minum kopi tapi suka sangat minum Coke, sama jer! Anda minum Caffein, bahan yang sama dalam 2 minuman tersebut.

DiIndia, negeri Andhra Pradesh dan Chattisgarh secara spesifiknya, para peladangnya menggunakan Coke sebagai semburan untuk membunuh serangga perosak dalam ladang kapas dan cili mereka. Jadi racun seranggalah pulak. Saper ada tanam pokok cili kat rumah tu, semburlah Coke untuk bunuh serangga. Cili tu rasa pedas manis berperisa coke kot? Cubalah!

entry cut n paste heehee

Sunday, June 21, 2009

al fatihah to my beloved 'che'

salam...

pagi tadi, terima msg agak mengejut kn
adik ku bgtau 'che' aka nenek dh tenat..sbb ph off jd perasan lmbt
terus ku kol sume org kt kg..tp jenuh xdpt2..huhu
bila dpt kol baru tau..y dr semalam cm dh tenat..
ku doa jek byk2..n baca yasin huuhuu...

rase sedey kt ati n terkilan pon ada huhu..
sbb xsempat jupe balik ari tue..slalu2 sblom balik mlaka
ku pegi jupe che dulu kt umah mok teh..
tp ari tu sbb bz sgt xsempat nk jupe huhu..
mase tokki dulu pon same..slalu jupe dulu..
tp ari tu xjupe..tula rase terkilan sket huhu..

mase balik cuti ari tue..che ddk kt umah..sbb mokteh g kl
ma n mokteh gilir2 jaga che..che ni dh almost 11years sakit
angin ahmar,xleh cakap n gerak..ddk atas katil jek..
slalu2 ny ada la jgk che nanges n merengek2 sket..
tp ari tu senyap jek..cm che xdop pon kat umah..
ku tny ma,nape che senyap je,ma kate che xsehat sket..

slalu2 ma ada jgk suroh ku suap kn bubur or roti kat che..
tp kali ni x,ku pn ofer la diri,ma kate xpyh tkot tersedak..
ku jus tlg buat kn bubur che jela huhu..
rupeny d last time mskn bubur tuk che huhu~~
terkilan sbb xdpt salam n cium tangan che huhu~~

nk balik,tp cm impossible wit everythin y kena buat nie..
bila pikir2 ma kate xsempat tgk jenazah..nnt penat n kena
pegi sek..huhu..klu ku xpraktikal mmg ku balik doh huhu

sume benda adalah pinjaman saje..
y hidup pastikan pergi..ajal maut adalah pasti..
lookin on d bright side..che dh lame saket..
berat mata memandang, berat lagi bahu y memikul..
insyAllah che mesti lagi bahagia di sana n_n..
lebih-lebih bahagia d sana..
next time time diri ku plak huhu~~n kita sume..

mlm nie lps magrib jenazah che d kebumi kn
sebelah ngn tokki huhu~~

al fatihah to tokki marang, tok marang, tokki n che
moga roh tenang n aman di sana tempat yg baqa
d pangkuan ALLAH insyAllah..insyAllah n_n
[diri ku kini sudah xder tok n tokki huhu]

al fatihah kpd che dayang
pulang ke pangkuan Illahi 21 jun 2009
2.45pm hari sabtu

ps:tankiu to kenkwn for kata2 semangat n hugs huhu..sgt2 membantu =P

Friday, June 19, 2009

13th of july..cannot be..cannot be...owhhh

salam

td dh la kena observed..agak kantoi ler..entah mengapa
mlm tadi malas bebenor nk buat RPH hoho..
so ku improvised jek balik lesson semlm y bg ku amat2 la
successful heeeheeee...bg ku itu ramuan for success ler..
msk kelas bgtau bdk2 tu srh blakon xblajo lagi lesson tu..
rupe2ny diorg berlakon xtau bebetol..y simple pon xleh jwb..
ku pon pndg ler bdk plg pandai dlm kelas tu..ku tau die tau
tp die pon berlakon xtau hohohoho...
tula sapa suroh bdk2 blakon hoho
mmg leh dpt award la...entah ngape sume y ku plan cm xjadi..huhu

ku tgk muka dr annisa cm dh blur2 kt blkg tue huhu...
bdk2 ni padahl smlm bukan main senang buat latihan n evrythin..
arini ku improvised sket pon dh xleh buat hoho...
ku gelabah ayam la tadi..sampai stu tegur eeii cikgu suspen sapa
berpeluh2 sian cikgu...ku dlm ati cepat2 la abes lesson ni
entah pape ku ngomel kt kelas nie...

time face to face ngn dr annisa lain plak jd nya..
die ckp cm ader improvement n kelas kntrol ok hehe..
tp die ckp lesson ku ari tue out sbb ku ajor grammar in isolation
tp overall ku x expect ler dpt feedback psotive cm gitu...
igtkn negative ler..tp alhmdllh okie la dr y lepas..
die pn puji sbb stu communicate guna english alhmdllh..

td terus mktb n dpt news y agak mengejutkn hoho
ku mungkin kena postin on the 13th of july huuuuhuuuuuuu
adoiiiii laa..mati2 igtkn awl bln 8,aduyyaiiii
cannot be..cannot be huhu..dh ler abes praktikum on the 10 of july
ari jumaat, ari isnin tue dh kena daftar sek owhhhhh...
apakah ini???adala hikmah d sebalikny..sedapkn ati y
baru nk adjust ngn news ini huhuhu..rushin tue..

sepoi 2 angin laut china selatan mmg mengiyakn y 75% of us
will be sent to east msia...owhhh..y tu dh mentally adjust dh..
y xleh trima nie kena posted on the 13th tu..aduhhh baru nk
relax2 lps praktikal y meruntun jiwa nie..eye back nie pon xdan
ilang lagik nie..xpela sbb ade sorg tu ckp xpela nnt cepat jd kaya
hahhaa...ape2 jela..ade la hikmah d sebalik kejadian huhu
ameen kt sape2 y doa ku jdik kaya tue...ameen..ameen n_n

Monday, June 15, 2009

monday blues...n home sick aka rumah saket wahaha




how irony hehe...dlm diam sungguh sinis..tp ada manisnya hoho

salam

yeay syok ny monday hehe (ironi btol haha)
setelah syok n bahagianya bercuti sek selama
2minggu di hapi island terchenta..alamak..
begitu berat ati nk balik melaka huhuhu...
rata2 setelah membuat survey sume kwn2 ku
rase benda y sama hahhaa...wakaka
n nk mengadap sume benda alah itu..owhhh
tp cm biasa ttp menceriakn diri sdr n memujuk
ati ni owhhh...tp it turned out monday was not tat
bad today hehe...alhmdlllh...kekadang jeles jgk
ngn beberapa makhkluk Allah y xdop kelas on
monday tue hahaha...yela ku plak kena pulun
3subject hoho...mencabar minda btol la haha
dugaan cabaran hehehe..trpksa terima kenyataan LOL

pelangi yang xkunjung tiba huhuhu...tp dlm ati always ada hehe..


cuti tis time around langit xslalu cerah..
rupanya ujan di tengah ari hoho
[puitis btol la hahhaa]
n pelangi plak xmuncul2 huhu...
time igt bleh buat family gatherin
tp..sume balik kejap jek...n ada y xdpt balik..
family jawa kt subang pon xleh balik huhu...
jawa jb pon xleh balik jugak adussss....
baru jek terbayang diri ini d kelilingi
oleh anks buah ku itu huhu...
family y xjawa kt k berang pon xbalik
aduss berganda2 plak huhu...

family jawa subang

family jawa jb

ari jumaat tu dh terbayang dh dpt tgk 5 nur..
di depan pintu huhuhu~~ops satu lagi nor+ju hoho..
n keriuhan mulut masing..dh planned nk suroh
gempak gumpita satu umah..bergegar umah tokma
bdk2 ni asik kejor mengejor jek dlm umah hehe..
y plg d rindui ialah saat ku nk pesan air tea peng
cm biasa "mohd belikan teh ais satu"
tula routine harian mereka,ari2 mesti ku order teh ais
n bbdk tula y jadi mangsa....kdg2 tu abdurahman ckp
"asik2 teh ais" yela bukan ku sorg y mengorder
silah n kcik pn tumpang dua kaki..kdg2 jenuh mok teh n
pok asin nk layan buat teh ais nie..kkdg mok teh kasik free jek
tula ku ckp ishk bankrupt jgk kedai kopi pok asin ni
klu asik2 dpt teh ais free..mesti phobia bila bdk2 ni balik
nie haha...tp tula bess nye la klu sume balik..

nok beli tea peng se
y pentin pok asin punye tea peng is d bess hehe two thumbs up n_n

bdk2 tu plg pentin suke g kedai ngn pok arih
yela tiap kali balik jek seplastik chikedes diorg
dok kelek masing2...sape xsyok..tula bdk2 ni
suke ngat klu g kedai ngn pok arih..
n petang2 mesti ajak ku naik moto g sungai..
or keliling kampung,tp mmg bess pon ronda2 naik moto n_n
n kena buat 2trips kdg2 3 trips wakaakaa..
depends on permintaan hehehe...

kdg2 xpegi mane pon dok kt umah bersembang jek
abg azm nie kdg2 balik ganu datang fenin die hoohoo
so ade mase dok umah jek..pastu die stat moto g tgk
anak2 angkt beliau dlm rok getoh pok asin hehe..
sehat2 n gemuk2 semuanya..nnt leh jual ari raya qurban hehe...
xpon bleh mintak sponsor nnt rewang wakakakaka LOL...
buleh dop hehehe...abg cik sponsor khambing hehehe...

tula rawan ati eda sentire family sapa ke ganu bahangnya
sapa dgr cite berdesing telinga eda bila org tanya
kalimah maut itue "tak balik kg ke cuti nie"
so solution die eda ckp ari2 kluar tuk mengubat ati y rawan
keta innova punya psl kensel cuti2 balik kg...
rawan ati ma sapa menitis kn air mata huhu...

ni la gamaknya di ibaratkn ati eda time tue..rawan sggh huhu

keciwa di ati ku bukan kepalang, ain silah pon same huhu
ma n ayah xterkata-kata la kan...huhu...
lauk dh penuh satu peti ais ma borong cm biase
alih2 sampai xtermasak sumenya..yela byk sgt sape
nk makan huhu...ikan patin dlm peti pon xsempat
nk buat gulai lemak tempoyak huhu...
tp xpela make sure raye kegi sume2
kena balik lame2 sket hoho...

moral of d story manusia merancang
n Allah y menentukan...

Wednesday, May 27, 2009

menggeletek atiku hehe...

salam...

anas tahir...sapakah makhluk Allah itu???
tahir???cm penah dgr ek..die ni adik faizal tahir...
suara pon not bad...ni housemate ku la y introduced kn..
sume video klip die menggeletek ati kami se entire umah hehe...
kdg2 bess tgk lagak spastik bdk2 nie...
xsangka amek medic tuh haha...
adoi la..laughter is d bess medicine..
so patot la si anas ni asik buat org gelak jek haha...
myb die apply konsep tu kot...
sbb ku suke lagu laskar pelangi...
terima la..laskar pelangi versi anas tahir...

Tuesday, May 26, 2009

MENGAJAR or MENDIDIK???


salam....

Mendidik n Mengajar rase cm same tp xserupa...
zaman skrg cikgu hnya dpt mengajar ssh nk mendidik..
nape??jentik sket..see u in court.. see u in balai polis...
cmna tue...kesian ku dgr cite akak2 ni n cikgu2 nie...
niat n semangat berkobar2 tuk mendidik padam bila..
niat mendidik di salah erti kn huhuhu...
yela kdg2 cikgu pukul or rotan tuk mendidik..
lain ngn rotan tuk mendera...
nk jadik kn anak2 bangsa insan berguna...

"Suruhlah anak-anak kamu mendirikan solat (sembahyang) ketika mereka berumur tujuh tahun dan pukullah mereka (jika enggan) ketika mereka berumur sepuluh tahun dan pisahkanlah tempat tidur mereka (dari ibu bapa dan juga dari adik beradik mereka yang berlainan jenis/jentina).

even dlm islam pon suroh rotan...
bila rotan sket dh parents melenting...
sapa cikgu kt sek nk rotan anak die
kt rumah even jentik pon xpenah... kdg2 bila terlampau
memandang ke hadapan dlm mendidik anak la buat anak
makin mnjd2 skrg nie...ssh ssh herm herm...

xtau la nk buat lagu mane...sampai ada cikgu tu ckp..
zaman skrg ni ko xpyh la mendidik..ko mengajar jela...
akak y sorg ni sampai trauma dh sbb kena g balai polis..
kes die simple jek tp d besar2kn... kecewa di hati usah d ceritakan
dia punya frust sampai dia dh xmau sentuh lagi bdk2 tue...
frust tak..niat nk mendidik tp ini balasanny owhh dunia skrg...
bila anak2 tak menjd jgn salah kn cikgu semata2..

MENGAJAR or MENDIDIK...

Rotan bukan digunakan untuk mendera anak, tetapi fungsinya yang sebenar ialah untuk tujuan pendidikan. Kalau kita memukul anak yang enggan mendirikan sembahyang sedang ia telah berumur sepuluh tahun, apatah lagi yang telah 'Aqil Baligh mestilah dengan cara dan kaedah yang betul yang benar-benar bertujuan untuk mendidik, bukan mendera atau menyeksa anak. Perbuatan merotan yang didorong oleh niat yang ikhlas kerana menjalankan perintah Rasulallah SAW itu boleh menghalau syaitan yang bersarang dalam jiwa anak-anak kita. Tetapi merotan anak dengan sesuka hati dan tujuan mendera, hanya akan menyebabkan anak kita menjadi konco-konco syaitan yang menanamkan sifat dendam, benci, marah dan sebagainya. full text

jom kita merotan dgn niat moga2 syaitan2 y bersarang dlm jiwa suhh suhh n away...
klu da kwn2 or adik2 y degil tu pn bleh jgk rotan hehe..
nk rotan diri sdr pon bleh hehe...

Sunday, May 24, 2009

membawa diri ke subang....satu gateway y bess hehe...

gamba ini bakal d update tertinggal sorg hehe ismail...
btw sume gamba ni pon time bdk2 ni kecik lagi hoho..

salam...
la tahzan sket la minggu lepas...knape??? xbleh d hebahkn.. rahsia negara hahaha...huhuhuhu m_ _m.. sampai demam kura2 diriku owhhhhh... xpe i will be strong always insyAllah.. .ameen... hope rase kuatku kn sentiasa ada... ameen.. ameen.. n_n

soo weekend y dpt balik umah n lepas geram kt bdk2 nie mmg bess...hehe...jupe anak2 buah mmg teraphy y bess hehe...teringin nk jupe maryam n yusuf n khdeejah n mohd n abdurahmn
tp jauh sgt nun d jb huhu...nsb baik leh jupe next two weeks hehe... tgk2 ali cm dh makin besa plak.. tiap kali tgk mesti makin besar padahal baru brape minggu tak jumpe...org tua plak makin lame makin lebar hehe...opps... nakal ny umar n ali xusah nk di cerita kn... ari tu time g umah cousin ku tgk baby die y baru lahir.. umar plak buat hal.. meragam, xtau nk buat ape... baling2 pedang, dh la pedang org.. ngaku pedang die plak tue... sian tuan pedang tgk jek dari jauh... nsb baik tuan pedang baik ati xkedekut org lain main, mainan die... jarang plak ku tgk bdk2 ni bleh kongsi mainan.. n sian plak tgk kcik dok layan die.. penyabar btol la akak ku y sorg nie huhu... kagum sekejap diri ku... tp umar ni makin besar makin ok la ... alhmdllh... tp paling suke time sampai umah ayu.. die nampak jek terus peluk diri ku hehehe... muka malu2 plak tue hehe... skrg dh pandai ckp dh wlpn pelat2...

si lukman plak tu pemalu y amat la ku xdpt nk describe haha.. xpernah lagi ku jumpe seorg makhluk pemalu sepertinya haha.. setiap kali ada org sembunyi belakang bibik die.. pandang muka kite pn die xmau haha... ngn ayah cik die y dah ddk 4bulan kt situ pon dia malu lagi huhu... akak ku ckp sbb ayh cik die anak jin kot haha.. ku setuju kan jek la.. ye bess ny dpt main ismail.. muka cm pempuan jek.. paling klako bila dia baring kaki die mesti terangkat seperti kura2 y comel hehe... kura2 y terbalik tue..seriusly mmg cm gitu... ku pn curious cmne la bleh kaki die terangkat cm gitu hehehe... tp bess tgk bdk2 ni membesar sampai xsedar sbnry diri ni makin menginjak dewasa..cewahhh bahasa halus hehe... sbnry dh makin tua hoho...

n spt biasa klu g umah akak ku.. trpks la menjd bibik tidak terlatih hehehe... xdela byk sgt pon buat keje.. tp msk mmg kena la.. wajib... nsb baik ku suke hehe... theraphy y bess jgk tue hoho... msk mee bandung y pedas tahap berapi maut nya... kalah kari berapi haha.. lps mkn bibir jadik merah n rase kembang2 gitu ... seriusly paste die mmg pedas... sian umar n ali sampai nangis kepedasan... tula sapa suroh makan hoho... baik buat sdr cm gini... rase pn lebih kurang cuma lagi senang nk buat... main campak jek hoho...

tula weekend y bess... n syok.. tu mau balik slalu.. tp skrg ni bz sggh... kalau di waktu2 jd student dlu mostly everyweek balik hehe... skrg ni dh stat bz.. ni la reality nk shift dr dunia student ke dunia cikgu hohoho... balik nnt leh buat conference cikgu beramai2 la hahah.. cant wait cant wait ... seriusly amat xsabar nk tunggu jumaat nie hehehe... sume balik yeay yippi.. cewah cm gathering plak... mesti ma n ayah la org paling hepi skali hehe.. cm raya pon ade hehe... hope sume kn smooth insyAllah... lookin forward for tat moments n_n ...

ps:sedey sbb tetinggal solusi n anis kt subang huhu~~ dh lame xbace.. rindu plak kt majalah itu... bess anis jun nie especially for ayah.. mklm ler dh nk msh hppy father's day.. byk la tips2 kt dlm tue... kpd kaum bapa or bakal bakal bapa sila la baca jgn xbaca... rugi...

Wednesday, May 20, 2009

exam week y mengujakan

salam...

tis week ialah week y paling bess bess bess hehe
nape????because tis week is d examination week
week y bess buat ku but xbess buat student2 ku...
n dlm mase y same high anxiatey tuee...
ape taknya..takut ny la result bebudak nie..
cmne la gamakny huhu~~mintak2 la result diorg maintain
ishk ishk rase cm kena buat solat hajat nie
biar diorg leh jwb ngn bess huhuhu...

no lesson meanin no rph hehehehehehe
[perasaan y heaven...heaven skali...]
alhmdllh dpt gak rehat akhirny...
kerna minggu y free ku pn dpt la mencilok tis weekend
balik ke subang..finally..finally..dpt balik huhu~~~

tp next weekny time plng crucial
sume lecturer dtg mau observed warhhhh
xpe2 relax2 dulu..jgn pikir sgt..plan slow2 pe y
nk ngajo for next week huuhuu~~

tp tis week satu week y bess hehe
alhmdllh...

arini time jaga exam rase puas sbb dpt motivate bdk2 nie
first bila tny sapa y nk msk uni..sume ragu2..diorg ckp
2org jek y dpt msk u dlm kelas nie ..
2 anak cikgu y bijak dlm kelas tue...

ku pn amek la peluang bgtau ku dlu pn sek kt kg
dok dlm kelas pn bukan pandai sgt..tp still dpt msk u
n bila msk u bess..sbb bleh pilih sdr apa subjek y nk amek
diorg melopong jek bila dgr..cm xpercaya la tue...
klu suke lukis2 amek la course lukis2..klu suke bahasa leh amek
course bahasa etc laaaa..entah phm entah idak bbdk nie...

ada seorg bdk ni..ckp dlm main2..sy nk amek lukis otomen cikgu
ku pn ckp..hah bgs ape...msk uni lukis otomen..awk tgk tak cite
upin ipin..name jurusan y awk bleh amek jurusan animasi..
nnt awk leh la lukis otomen n buat otomen awk sdr..bess ape...
bdk2 ni cm xpercaya de course tue hoho..sume diam n interested jek
baru la die xgelak..td bukan main besar gelak..terus muka serius...

ku pn bgtau bukan sume y corot dlm kelas skrg bila msk
uni akan corot jgk..n bukan sume bdk terer kt sek nnt
bila msk uni pn akan terer jgk..sume atas usaha awk sdr paham..
n sume adalah xmustahil...time ni bila ku tny sape nk msk uni
almost sume angkat tngn..alhmdllh berjaya jgk brainwash skjp hehe

my first hari guru..n_n

salam

dh lame xupdate.. ari isnin ari tue first time celebrate hari guru as cikgu n feelin die lain sket.. n sedikit cuak sbb ku d amanahkn handle koir n poem bdk2 ari tue..ku n su d pertanggungjwbkn under persembahan..haduyyai...su ny tarian allhmdllh okie sgt.. ku ny koir alhmdllh on tat day bebdk nie ok la plak hehe... y pentin cikgu2 ni sume dok angau ngn lagu y ku introduce kn terima kasih guru-lagu y ku cilok dr filem laskar pelangi.. akak2 ni sume dok sibuk nk sedut lagu n cite die... siap dok nanyi2 lagi..dlm cita laskar pelangi ku baru tersuka lagu seroja bunga seroja tue..sblm ni xsuke, ku suke bila maha nanyi lagu tue..besss n_n

mlm sblm ari guru ku xtido nk siap kn slide presentation for hari guru.. alih2 on tat day d tayangkn tp sbb buat kn dewan terbuka sume.. nampak blur n xjelas sgt huhu~~tp diorg suke jek ku terharu hehe.. pdhl simple jek ku buat haha..tu pn bg diorg dh cukup grand hehe... xcukup mase..slide biase2..tp diorg sume dh xcited.. n diorg terharu dpt kad hari guru y kitorg buat.. siap de gamba diorg lagi tuh.. ku suruh murid kasik after koir... sume cikgu2 excited.. xsia2 buat kn su kn hehe...

arini igtkn xder la dpt adiah..tp terharu sbb der bebdk ni y kasik huhu~~ btw abg azm xdpt satu troli pon..tp still terharu ngn bdk2 nie hehe.. even bdk kelas y ku xngajo pon kasik ..y palin terharu ada sorg bdk kt kelas ni name die hairi..kelas monitor..ayah dh xder..anak no 2..abg umur 15thn tp dh kena kerja..tiap2 petang time latihan koir n tarian dia dtg..pdhl umah jauh.. kt kelas nmpk nk blja tp..dia ni lemah sket..bila ku ajar sengih2 jek.. xsangka dia kasik hadiah n sepucuk surat terharu diri ku.. nnt teringin nk g umah die.. kt tanjung rimau.. slalu cite keliwon buat kt situ... n one of pra sek student la y jadik toyol dlm cite keliwon tue hehe..

n y palin bess time ari guru main 'petang' sebutan bukan petang as in petai petang as in pen...ku dpt no satu hehe..dia ala2 bowlin padang la..tp kena guna set bola besi y khas..ku partner ngn kak zu time nie hehe..satu combinasiyang mantap hehe..n time main sumpit..wah xsngka ku terer sumpit haha dpt no 4 n hadiahny satu paper beg buah kuini aka kining org ganu sebut haha
adiah d sponsor oleh guru besar n akak2 tu sume dok pakat gelakkn diriku owh apalah nsb ku haha...tp bess sbb buah kining tu manis hehe..

n airini jgk pihak a famosa resort dtg kasik kek nk celebrate hari guru..siap bwk media lagi tue..haha glemer jap msk tv hehe.. tunggu punya tunggu rupa2ny msk tv 9 petang tue.. igtkn msk tv 3 hoho... melepas nk nengok dr kt tv.. entah msk ke entah tidak tue.. y pentin su msk tv sbb die kena interview time tue...

yup satu pengalaman y luar biasa hehe...

btw plg sonok time nanyi lagu kami guru malaysia
n lagu baru guru pembina bangsa dan negara..cm nasyid
pn ade heehee..sgt suke time nie hehe...



among bdk2 y nakal kt sek nie..
bergambar mmg pantang la...

ni la among adiah y dpt..xsangka dpt topeng bear tuh hehe...
n botol air adiah diorg main bola pn kasik kt ku jgk terharu huhu~~




video

slide y ku buat...nmpk simple je kn..tp mau 2 .. 3 kali 'hang' (entah cmne nk eja entah haha) laptop ku... igt nk buat canggih2 tp xsempat.. ni jek y mmp ku buat huhu~~



Guru Pembina Negara Bangsa - Various

Saturday, May 16, 2009

HAPPY TEACHER'S DAY


salam

ku dgn ini ingin mengambil kesempatan tuk
wish HAPPY TEACHER'S DAY to all the teachers in d world

Mak ckp CIKGU cm Maggie,
mknn rutin time susah,
Ayah cakap CIKGU cm D'SEEKERS menakutkan,
Atuk cakap CIKGU cm Astro, mcm2 ada..
tp sy cakap CIKGU cm L'OREAL, kerana
dirimu begitu berharga....

ku suke tis one..send by my sis Eda hehehe..
n mekasih pada kwn2 y send sms wishin happy teacher's day to me
n_n...igt jgk korg y ku ni dh bakal bergelar cikgu hehe..

y pentin bagi ku semua org adalah cikgu..
kerana semua org y mengajareven sepatah perkataan pn
or ilmu sudah layak d gelarkn cikgu..
so kesimpulanny sume org adalah cikgu..
ibu y mengajar anak..ayah y mendidik anak..
pakcik bus y mengajar bdk2 ni beratur ngn betol..
mkcik clearner y mengajar kite supaya jgn jln licin..lantai sdg d cuci..
dn mcm2 lagi..even anak murid kita pn mengajar kite sumthin..

Tuesday, May 12, 2009

terima kasih guru

salam...

bdk2 kelas tahun dari last week lagi asik2 tanya...

'bila teacher nk msk ajar nyanyi tuk hari guru ni'

'nnt la next week time kelas musik korg'

'alah teacher nnt xsempat'
'ari ni ade free masuk la'
'kelas bi free arini teacher msk la'

'alamak arini mane teacher bwk lirik tue'
'alah senang jek nnt korang hafal la'
[frust muka bdk2 tue]

arini ku pon mengotakn janji ku..bukan main excited bebudak nie
bess plak ku ajar diorg nyayi..wlpn mula2 sumbangsih haha
mmg teruja la..nmpk diorg suka lagu tue..

lagu indon ekk teacher..sedap la suara diorg..
teacher2 nnt petang ni msk la lagi bleh..
eh korg xder kelas tambahan ker?
ada tp msk la lagi teacher

ha'ah iyelah..iyelah...tp bile plak nnt korg nk solat..
alah teacher sempat jek..msk la..
esok teacher msk la lagi amek kelas mis suzzanna time KT
ishk mane bleh..eh ingat sket korg dh nak exam next week tau..

korg kena nyayi bess sket..korg dh tahun last..ni last
last time korg nk balas jasa cikgu2 kamu tau..
nyanyi ngn feeling sket..xmo main2 tau..

nyanyi sambil nanges ek teacher
main-main ek kamu nie iye..debik ku ketuk skali budak tue haha
ketuk2 manja hehe..

takutny la..smbutan next week hope bdk2 ni ok aje...
su lagi la kena ajar menari..lagi ssh n parah tue..
tp xpe die suke hehe..hope sume smooth n steady hoho..

tetiba plak bdk kelas ku thn 5 tu tny..cikgu kelas kami xmsk nanyi ker??
aduyyai..cover..cover..eh aritu time sy tny sume xmo nyanyi..
so sy pilih la bdk thn 6..lgpon mmg cikgu pilih kelas tahun 6...

n surprising n amazingly..kelas tahun 5 ku arini begitu cooperative n unsangkarable sggh y arini si Fairuz take d lead.. dlm grup die kebetulan bdk paling pandai dlm grup die xdtg.. xsangka plak bdk paling nakal n ssh nk kontrol willin nk buat grup work arini.. bila ku puji.. ahhh bagus pon..boleh pon buat..tau pon kamu.. mcm ni la baru bagus..senyap jek..n kontrol2 jek die..kontrol macho la tu n die berusaha jgk nk siapkn tugasan arini..sampai jd grup plg last anta.. n keluar kelas arini.. n for d first time ever xbersungut keluar kelas paling lambat... selamani kena paksa n denda ddk lame dlm kelas..ku saje lps kn lewat hahaha.. suka mental2 torture time2 last period nie haha.. biar tahu sket...

diorg ni ku perhatikan d imun dh.. kena bantai ngn cikgu... kena torture verbal n non verbally... sume cikgu y msk kelas diorg mesti marah2 .. aduyyai nk salah kn sape tu... salah kn makanan y diorg makan... btol bak kate lecturer n ust2 n sesape kt luar tue... i wonder what do they eat ckp lecturer sek kwn ku bila tgk tahap kenakalan bdk2 tahap maksima... tp btol ape y di kate faktor pemakan paling utama... what u eat is what u are... klu bdk2 ni mkn sumber makanan xtau halal n haram bercampur-campur.. makin gelap la ati n degil la jd ny... kerana setiap suap mkanan y jd darah daging dr sumber y xhalal akan meninggal kn setitik kesan itam di hati... makin ari ati makin gelap.. ssh nk terima ilmu n dgr kate... ssh nk jd anak y soleh... skrg ni cop halal pon blom confem halal... mcm mane tue... makin lame makin degil n xdgr kate... sbb tu sumber makanan paling pentin.. klu bleh parents kena la pantau n jaga btol2... bak kate ust shamsuri makanan sumber sume kebaikan dan kejahatan.. coz makanan effect kitany ati n diri.. n ramai org terlepas pandang bab mknn nie... diri ku pn huhu~~ walllahu'alam

anyway good improvement alhmdllh hehe..hope sentiasa la..insyAllah

Sunday, May 10, 2009

tis what inspire me hehe

ABILITY :: is what you're capable of doing.

MOTIVATION :: determines what you do.

ATTITUDE :: determines how well you do it.

Self-trust :: is the first secret of success, the belief that your being here means that the authority of the universe aka ALLAH put you here, and for a cause.

ps:tankiu ust for the refreshing n inspiring words hehe..

Tuesday, May 5, 2009

today is my BESS day hehe...


salam n alhamdullillah ku panjat kn pada Allah swt

alhamdllah ari nie dr Annisa observed me for d first time.. n die ny feedback ok la... xleh handle bila cikgu2 ni sume terkejut tgk ku n su salam ngn dr Anissa n gesel2 pipi nie... sbnry die cium pipi ku.. segan plak.. terasa cm bila salam ngn ma balik ari tueee huhuhu~~~... sampai kak zu cakap "alamak bebudak ni siap cium pipi lecturer diorg tue mas.. confirm la dpt A++ nie" sambil gelak2 ku n su pn tumpang gelak.. ku tambah 'xda effectny kak setakat gesel2 pipi markah die profesional la kak" die tambah "time akak dulu xleh nk gesel2 pipi ngn lecturer sbb die chinese n laki" erm ku ckp patot la lakiiiiiii hahahah.... tu nsb baik bukan mdm iswander y observed kalau tak mau cikgu2 kat situ terkejut tgk kami peluk beria2 mdm iswander kesayangan kami tue ahhahaha... yela ku excited sbb after almost a month baru dpt jupe a familiar face lagi pun mmg kenal dr Annisa coz she is our coordinator... alhmdllh wlpn kena observed ku xdela gemuruh sgt n ape y ku plan jalan lancar n smooth n lesson plan pn ari ni dpt d abes kn ngn jaya nye hehe.. kembang kempis idung ku... jus ada la flaw here n there die komen.. ape y xsptotny xleh d buat oleh cikgu TESL ni.. xmo la ku maklum kn kat sini iye huhu sensor.. komen die biasa2 jek n sgt la ok cara die tegor tue... byk jgk la dpt tips ari nie.. insyAllah akn ku cuba apply kan..

hope i can always see d black n white world with a rainbow perspective n_n


n for d first time ever bebdk dlm kelas tue menjd amat la baik.. perbezaan y ketara seperti langit n bumi... alhmdllh fufuhhhh xsangka btol la.. pandai btol bebdk ni berlakon.. n entah tetiba ku dh ter FALL kt bbdk tue kot hehe.. bukan sebab lakonan mantap diorg.. entah.. tetiba ku dh suke pegi sekolah kot...n rase dh bleh adapt ngn sek tue..n tetiba.. rase cepat plak mase berlalu huhu.. ni dh nk masuk minggu ke empat.. n cikgu2 tue sume bebaik belaka... entah myb sbb budak2 tu pon dh stat nk attach ngn diri ku kot... wlpn kdg2 buat ku high pertensi jgk.. bdk plg nakal dlm kelas tue si Fairuz tue pn tetiba before balik arini salam ngn ku.. entah ape mimpi die agakny.. senang jek bila puji sket bebdk nie motivated la die nk blaja.. kdg2 malas ku nk marah2 bdk nie.. xpandai la nk marah2 org nie.. membebel bleh la haha... alamak mid year exam diorg jus around d corner n soalan exam pon ku xsubmit lagi huhu.. due date tis friday... hai hai hai.. cmne la agakny bbdk tue huhuhu...

nie tetiba tercome across doa nie tadi time baca buku nie

"Tuhan, rahmatilah diriku dng kemuliaan Quran. Jadikanlah Quran pembimbing, cahaya petunjuk serta rahmat bagiku. Kuatkanlah ingatanku pada segala sesuatu y aku lupa. Berikanlah pengetahuan kepadaku tentang perkara-perkara y tidak kuketahui. Limpahkanlah rejekimu kepadaku drpd sebahagian bacaan Quran ini, dalam menempuh kehidupanku, baik malam mahupun siang. jadikanlah Quran ini landasan hidupku, wahai Tuhan menguasai semesta amal"





Saturday, May 2, 2009

reality kehidupan..

salam...

erm erm dah lame dh xmenulis.. bz dgn dunia praktikal ku.. huhu..reality itu xseindah y d sangka??? kdg2 kita y mencorakkn reality itu... btol???kdg2 kita y meminta benda itu berlaku..
bak kate law of attraction...wat u think is wat u get.. n btol bak di kata..huhuhu..kdg ku try guna law tu n alhmdllh berjaya..n kdg2 fail hoho..nk buat cmne.. klu fail tu ku xcukup kuat la tue..

kdg2 ku slalu refute diri sdr..Allah bagi sumthin for a reason.. n sesuatu y berlaku bukan la sia2 melainkan ada hikmah d sebalikny.. ujian y Allah dtg kn berbeza.. n jika ku xredha meaning kufur nikmat la diri ku huhu..xmo xmo..ku bukan kufur...kdg2 ku jadi kn cabaran itu sbgai ujian..
bila ku dh tahap sangap dh mengontrol bdk2 tue..ku sampai istghfar dlm kelas.. baru la budak2 tu senyap kejap..nk reverse psychology..tp ku plak y terpsychology ahhaha...erm bitter sweet experience la ngajo bdk2 ni... dlm kemanisan adala sedikit bitter ny.. sedangkn lidah lagi tergigit inikn pula student cikgi hehehe... tp still in d positve mood n always be insyAllah... biasa la tu cabaran hidup.. sume manusia Allah bagi cara y berbeza... n setiap kali nk down ku kn up kn diri bila ku ingatkn diri bahawa SIAPA y tempat kn ku kt situ jawpn dia ALLAH..SIAPA y suroh ku ngajo budak2 darjah 5 tu..cikgu Ar'baa..SALAH...jwpn die ALLAH... kdg2 syaitan bertanduk menjengah jua.. slalu dia momok kn kt minda n telinga ku... sbb tu la terkeluar jgk keluhan2 y tidak membina... tp bgs jgk sbb nnt kak sya kn slalu remind kn n naik kn motivasi ku, bgtu jgk su ami farah n syak.. hehe.. kdg2 bila diorg down ku plak y naikn.. gitu la lumrah saling memotivasi diri masing2 hehehe.... soo ingat la diri ku n kamuuu kamuuu semua setiap perkara dtg dr ALLAH ujian y ALLAH sampai kn dlm bentuk org lain huhu... terima laaaa....

kdg2 mereka2 pn dlm seminggu tue buat ku insane haha... xdela saje exagerate tue haha.. n kdg2 buat ku BAHAGIA... ku tersangat2 la epi bila ku tgk bdk2 y xmo dgr ckp n nakal dlm kelas rase nk blaja sket.. wlpn pn sket... perasaan itu sgt2 la bess... mmp menceriakn ku for one whole day hehe.. even pon walau kelas lain diorg ny nakal entah la huhu... tp bess perasaan tu kn... kdg2 terpikir gak nape la bdk2 skrg ni nakal diorg makin menjadi2... xmcm kite dulu2... ada lagi respect kt guru... n still dgr ckp.. at least ku mmg jujur n niat nk ajar n dh buat my lesson plan se bess y mungkin.. outcomes die ku dh xkisah sgt asalkn ku tau ku dh buat y terbaik n give d bess insyAllah...

da sorg bdk ni..die ikot mood kadang2 nakal..sbb terinfluence ngn bess friend die y antu kt kelas tue... bdk ni ku dh xtau nk buat ape huhu.. tp still cuba nk ajor die... skrg ni kdg2 die dok kt depan.. nmpk effort die nk blaja... y ku terharu tue siap volunteer nk baca dialogue kt depan haha...wahhhh bahagia ku... tp kdg2 ku xleh nk entertain sume org... mesti diorg frus ek... tp kdg2 down jgk sket bile tgk muka blur2 bdk2 tue.. dh la blur xmo blaja plak tue.. huh... nameny 'tut' sombong... y pentin ku suka n sayang kat diorg wlpn diorg xtau pon.. sbb diorg pon sebaya ngn anak sedara ku... y pentin kn cuba enjoy perasaan bitter sweet ini... bitter tapi sweet hoho...

ku pn dlm proses belajar menjadi cikgu n dont expect me to be perfect huhu... kepada anak2 murid ku n cikgu2 kt sane huhu~~~ kalau salah tolong jolokkan hehe...

Sunday, April 26, 2009

my sahabat kecil

salam

this song i dedicate to all my friends
whom once had touched my heart
my soul my memory now and forever..
and leave a fond memory to me
without u guys i wont be the same
my world wont be d same
we wont be d same
coz we affect each other

jus keep d memory close in our heart
never forget our friendship..
a ship tat sail in the deep ocean..
sometimes we faced treacherous waves..
sometimes we sit still under the moon light so peaceful..
but jus remember that tis ship will always be sailing in the ocean...


sahabat kecil

Baru saja berakhir
Hujan di sore ini
Menyisakan keajaiban Kilauan indahnya pelangi

Tak pernah terlewatkan
Dan tetap mengaguminya
Kesempatan seperti ini
Tak akan bisa di beli

Reff:Bold
Bersamamu ku habiskan waktu
Senang bisa mengenal dirimu
Rasanya semua begitu sempurna
Sayang untuk mengakhirinya

Melawan keterbatasan
Walau sedikit kemungkinan
Tak akan menyerah untuk hadapi
Hingga sedih tak mau datang lagi

Back to Reff:

Janganlah berganti
Janganlah berganti
Janganlah berganti
Tetaplah seperti ini

Saturday, April 25, 2009

laskar pelangi cerita tentang satu impian



salam laskar pelangi sebuah cerita berkisarkn tentang persahabatan + usaha + cita-cita + cinta + kegigihan + semangat juang + sifat xmengalah pada kekurangan....ia merupakan cerita tentang impian 10 org murid dan impian 2 org guru...

atas request oleh seorg teman menyuruh ku buat synopsis ringkas psl cite laskar pelangi nie.. cerita berkisarkan tentang kegigihan 10 org pelajar miskin y gigih ingin belajar dlm serba kekurangan...mereka mmp bertahan kerana mereka mempunyai satu impian dan cita2 iaitu ingin berjaya... dn impian seorg kepala guru y ingin mendidik pelajar bukan dengan cara konvensional y melebih kan akademik tetapi dgn menerapkn nilai2 murni dn membentuk pelajar y baik akhlakny... dan kegigihan bu muslimah guru y begitu dedikasi mengajar murid2 tersebut...

cerita di mulai dgn guru besar sd muhammdyh pak harfan y risau xdpt membuka sek jika murid tidak cukup 10 org...akhirny seorg kanak2 istimewa harun berjaya menyelamatkn sek itu drp d tutup... kemudian cerita d fast forward hingga mereka berada dlm darjah 5
kisah kegigihan murid y serba kekurangan belajar d sekolah y hampir roboh... sekolah y terpaksa d tongkat menggunakan kayu dan banjir n di masuki kambing adakala ny.. even daif tp semngat belajar mereka tetap tinggi dan tidak malu dan gentar tuk bersaing dgn mereka y lebih advance... y pentin mereka mempunyai CITA2... mereka wlpn tidak mempunyai baju n kasut sek still mmp belajar dan meduduki peperiksaan dan menang dlm beberapa pertandingan... mereka belajar dlm suasana y sgt relax n care free... jelous diri ku... berbasikal melihat pelangi etc...mereka belajar dgn alam dan nature... n mereka belajar kerana suka dan bukan terpaksa..

di sini la watak 10 org pelajar d garap.. di mana ikal sbg pencerita kpd cerita ini y belajar apa itu erti jatuh cinta... sgt sweet tgk bagaimana kanak2 fall in love n bagaimana bila die patah ati n di console oleh mahar si artistik dn seorg seniman dlm mvi ini.. palin sronok time tgk die cm org gile mencari idea tuk mmbuat persembahan mewkili sek mereka.. sbb mereka miskin jd mereka tidak mmpunyi duit jd si mahar ni pn berkata dgn confident ny 'serahkn pada maha dan alam' akhir ny persembahan tarian org asli mereka y bercostume kan daun2 menang...


lintang pula seorg ketua kelas y mempunyai sifat kepimpinan diri y tinggi..menjaga adik2 sbb ketidaan ibu dn terpaksa berbasikal 8km sehari dan bergadai nyawa sbb terpaksa melalui sarang buaya otw g sek... tp die seorg y genius dn sgt pintar dlm ilmu alam.. xpyh guna calculator tue.. impress diri ku hoho... tp y sedih ny bila lintang terpaksa berhenti sek sbb ayah die hilang di laut dn die terpaksa menjaga 2 adik y masih kecil pada usia 11 tahun... n touchin moment bila kepala sek meninggal d sek.. sgt2 sedih time nie... n cikgu muslimah sudah patah semangat tp lintang still jgk pegi sek dgn ikal.. dn akhir ny tuk mengejar cita2, mereka berdua pergi dari rumah ke rumah menjemput sume kwn2 pegi sek dan die y mengajar kwn2 ny d sek.. sblm bu muslimah take over balik kelas.... cerita nie end time lintang terpaksa berhenti sek dan
masa d fast forward ke zaman diorg besar di mana ikal pulang smula ke kg mereka dan berjumpa ngn lintang.. moral of d story never stop havin dream n cita2.. kerana di situ la sumber penggerak kpd segala2 ny...

ku suka caption nie... motivation is derived from motive + action ... a motive tat is followed by action


i give 20 over 1o hoho... n 5 stars... mmg bess la...sound tracks pon sume bess2.. sape2 nk download sile ke blog gigi palsu... gambo die cun bangaattttttt...

Friday, April 24, 2009

tetiba terasa rindukn umahhhh ku huuhuhu~~

permata ati ku kini dan selamanya..
dunia dan akhirat..
satu tiada dua nya
..



salam...

dgr lagu permata ayah bonda buat ku rindu nk balik umah
tis moment huhuhu...sob..sob..sob..sob...
nk meleleh dh air mata ni huuhuhuu kalau la ku
ada syap tis moment mesti bess kn...
sudah semesti ny ku kan terbang jauh nun d sana..
dok kat dapur sambil borak2 ngn ma..gelak2..
pastu peluk pinggang ma sambil ma masak huhu~~
riuh umah..dapur la port ku klu balik umah kitorg..
sbb kat situ la ada ma... ma suke dok kat dapur huhu~~~
sbb ma suke masak..soo anak2 kalau balik meetin point die
kat dapur la hehehe...
kdg2 klu ku balik ma dtg tido skali ngn ku hihi
tue y bess tue hihi...tido ngn ma..tido ngn ma..
xsabar nk balik tis labour day..tiket balik dr ganu
pon dh beli siap2 nie hohoho..nk balik punya pasal..
eeeii xtau la klu dpt sabah or srwk cmne...
xmo la ya Allah mintak d jauhkn..sbb ku xmmp nk ddk
jauh wit my family..sape2 pn xmo kn huhu...

ma mmg suke senyum sokmo2...
manis gitu hehe..mcm ku jgk hahahaha...
ku kn anak ma LOL..


my beloved ma n my twin sister..

ma org nak balikkk huhuhuhuhu~~~

a song tat burn me inside out...owhhh im touched


salam....

tadi rumate ku pasang lagu nie.. one of ost laskar pelangi.. btw tankiu to abg azam sbb dh post link laskar pelangi hihihi n jimat time ku nk mencari haha n mlm ni kami for d first time ever.. ku rase almost i sem ku xtengok movie kt laptop ku.. malas dh skrg.. dulu iye asik sedut jek.. dari hardisk sume org haha..skrg entah rase malas nk layan hoho.. n terus ku ter FALL akan lagu iniiii.. mmg cinta pendengaran pertama haha... sgt2 menyentuh ati..menusuk n tertusuk kalbu kecil ku.. seriusly tis song inspire me..n membakar semangat.. lagu y bess klu time2 down n depress huhu~~first time dgr meremang bulu roma pon ada... rase terharu sapa nk nages pon ader huhu.. myb sbb bile dh jadik cikgu nie kn huhuhu... feelin die lain sket...

n hari ni ku tak tau nape... although ku jus tido for about half n hour tis mornin sbb nk siap kn lesson plan n teaching aids ku punya psl .. entah nape ku rase sonok n hepi n bahagia nk pegi sek ari ni... ku pn xtau nape hoho... pelik kn... slalu2 ny rase xmo pegi la n kdg2 tu slalu pikir alangkah bess ny kalu ku saket n xpayah g sekolah hahaha.. jahat kn LOL... tp xbleh sbb cikgu naser dh pesan klu awk nk demam ke nk saket ker.. bgtau kt demam tu.. awk xleh demam lagi.. klu nk demam pon kena mtk kebenaran sy dulu.. klu saya lulus kn baru awk bleh demam... tergelak ku time die ckp lagu tu time briefin praktikum ari tue... sbb kehadiran kami ke sekolah adalah 100% ... no ponteng2 iye.. n dari 6thn lps lagi mmg kehadiran kami ke kuliah mmg 100%... n ku mmg skema bab ni.. sbb tu klu akak ku suroh ku ponten kuliah ku x mo hohoho... sbb dh tertrained kena dtg jgk huhuhu... kdg2 klu terponten sbb bus xdop lain cite bukan sengaja haha.. xcaya tny la akak ku y slalu persuade ku ponteng tp xberjaya haha...



n hari ni nk d jadi kn cerita budak paling 'gengstar' dlm kelas pn cooperate wahhhh bahagia ny hiihii... siap dok kat depan... wlpn lps tu die jalan2 jgk tp skrg bleh control jgk die n beberape lagi budak2 y xmakan dek samang haha... n bile ku nk suroh baca dialogue kt depan sume nk try n even budak y nakal tue... n rupa2ny bleh jek die read sentence in english.. pronunciation is not tat bad.. n bile puji sket ok la... kdg2 bila cikgu pinggir kn mereka n buat mereka lebih rase jauhh... dan dh lebalkn cm gitu.. bdk tue set kn cm tue la... tp xleh nk salah kn cikgu jgk sbb bdk2 ni mmg kaki antu sume ny haha... wlpn baru skali jek lesson plan ku tu sume langkah mmp ku abeskn... y lain time management lari laaa haha.. tp still ari nie sonok sbb rase cm bdk2 tu dpt sumthin hihi... n cm enjoy jek kelas ku alhmdlh... tp still sifat nakal n xdgr ckp still ade lagi.. time ku ngajar masih da lagi y suka tour around d kelas... but today im hepi wit myself hihi...

despite smlm dh kena observed dn kena tegor huhu.. ku suke bile org tego ku sbb bila org tego la baru kite bleh improved ourselves... ku careless dr segi sentence structure huhu .. cmne ni cikgu english cmni huhu n my handwritin ku y agak comel la LOL ... y tu ku xleh nk ubah la kn hihi .. cm ala2 tulisan doc sket.. tp way lot better then doc la .. iras2 tulisan doc hihi... jgn marah ek doc2 sekelian alam... tp bile ku try tulis elok2 ok jek.. kwn ku pn puji hehe... y pentin ny ari ni ku rase bess g sek n tadi guru besar ku berzikir mendayu2 hingga menyentuh lubuk ati kecil ku.. insap ku di buatny dgn tazkirah y di sampai kn ustazah huhu~~ bgs sek ni.. tiap2 ari jumaat ada bacaan yasin n zikir munajat... alhmdllh... sonok ku ari nie hehe..

esok ada LDAP n wlpn kami guru praktikum xpyh pegi sbnry tp d wajib kn oleh cikgu koku kami cik arba'a.. suke die sbb slalu klu die ckp synical giler haha... slalu buat ku gelak ngn sue haha... sapa y makan ice cream die la y rase manis ny haha...slalu2 cikgu2 akan makan dalam secara halus dgn cara die nie haha..

i dedicate tis song to all the teachers in d world pada ayah ku ex sir omar n abg sulong ku sir azhar, akak ku eda cikgu matematik y tegas haha n kcik cikgu biology y suke tegur ank murid die, silah adik kembar ku y xmenang tangan mengajar d sek men agama segamat n diri ku n ummi n sume kwn2 ku y sedang berpraktikal n sume guru2 laaa keseluruhanny... dgn ucapan enjoy d song n jgn lupe tgk LASKAR PELANGI n ku dh ada idea nk buat projek ape time ari guru nnt hehehehhehehe....

GURU TERSAYANG

pagiku cerahku,matahari bersinar
kugendong tas merah ku di pundak
slamat pagi smua ku natikan dirimu
didepan kls mu menantikan kami

guruku tersayang guruku tercinta
tanpamu apa jadiny aku
tak bisa baca tulis mengerti banyak hal
guruku terima kasih ku

nyatanya diriku kadang buat mu marah
namun segala maav kau berikan

slamat pagi smua ku natikan dirimu
didepan kls mu menantikan kami

guruku tersayang guruku tercinta
tanpamu apa jadiny aku
tak bisa baca tulis mengerti banyak hal
guruku terima kasih ku

nyata diriku kadang buat mu marah
namun sgala maav kau berikan

guruku tersayang guruku tercinta
tanpamu apa jadiny aku
tak bisa baca tulis mengerti banyak hal
guruku terima kasih ku


xsabar nk tunggu malam ni nk menonton LASKAR PELANGI hihi...

Thursday, April 23, 2009

hari y bess n_n

salam

hari ni bess sbb bdk2 sume dgr cakap...
hihi...bleh control jgk bebudak nie..wlpn xder la lame sgt hoho..
ari ni jgk cikgu pembimbingku dtg observe kelas secara mengejut huhu~~
unplanned btol la...suspen pucat putih diriku...
byk jgk y d tegur hihi...tp bak kate mdm jane klu kamu xbuat silap
ape y kami nk bantu kamu..so buat silap bebanyak hihi..

dia tegur tu ku bleh terima la hihihi
tp bila tgk marks y die kasik alhmdllh okie2 jek
for my 1st observation n insyAlllah ku kn
improved my flaw...ari ni ku msk kelas release bdk darjah 5
n hari ku amek kesempatan terangkn sket psl projek KT y diorg kena buat..
sume org dengar la..wlpn ader jgk y buat keje sdr..tp asalkn diorg ok ok jek...

y bess nye time nk balik kelas..sbb last period for d first time ever
bile ku suroh diorg dok tempat masing2 diorg ikot hehe...dan y penting
bile ku suroh diorg senyap diorg senyap hihi..alhmdllh..
kembang idung ku hoho...kami ckp2 jek isi mase sblm balik..
sampai la jam menunjuk kn 1.05 pm...
kring...kring...kring...baru la sume chaotic huhu..
n sume sibuk2 nk salam ngn ku alhmdllh hihi...

sek ni y bess nye pagi2 sesampai jek kami..
blom sempat turun keta..sume dh sibuk beratur depan pintu keta..
sibuk nk salam ngn teacher2 nie hihi...n bdk2 ni sopan2 sbb xkira masa
mostly akan kasik salam n tegor cikgu...

hari y ok la...hope sume smooth hehe...insyAllah

Wednesday, April 22, 2009

akhirny berpraktikal la diri ku...

salam...

ape la perasaan ku lps jd cikgu praktikal akhirny dulu teringin nk tau.. n kini sudah tau..erm erm.. xtau la nk ckp n bgtauuu.. sbb dulu set cm senang hihihi... cm kacang puteh jek kate ku hoho... tp klu ikot reality n logik akal mana ade benda y senang... sume seribu satu rase ade dlm satu... still in adapting mode... kini baru ku tau nk jd cikgu ni mmg xsemudah y ku sangka n korang sangka kan..trust me.. now i noe..fuhhhhhh mencabar minda~~~ kdg2 hepi..kdg sedih..kdg2 tenis..kdg2 neutral.. kdg2 sonok..but most of the time letihhh...

iyela benda baru n xdpt nk adapt lagi la first time rase susah tu ade.. tp im willin to learn n try new things.. ku bagi analogy mudah..same cm first time blaja naik basikal.. acap kali try n acap kali jatuh..acap kali nangis..tp xpenah serik.. sakit jgn ckp la..luka sampai bercalar balar lutut pun still nk try lagi.. bila dpt imbang sket pn dh hepi sgt2..even xbleh kayuh pun hihi.. kdg2 suroh org tolong tolakkan.. [dlm kes ku y tolong tolakn skrg kwn2 y bg semangat] [ma n ayah n akak2 ku n sume la y jd sumber inspirasi hihi] tu la rase ku skrg ... im trying n trying hard..sume ini amanah n i hope n i will try my bess hihi...sbb outcomes bile dpt naik beskal tula reward y paling besssssss... insyAllah.. alhmdllh everythin gettin better hihi...

same la cm ku rase skrg banyak jugak dugaan n cabaran.. dpt kelas paling nakal.. lagi la d tambah ngn perangai mereka fuhhh...akak2 kt sini sume kesian kt ku..ku ajar mereka 3 subjek y berbeza.. BI, Kajian tempatan n Sivik... skrg ni ku still dlm proses mencuba bermcm2 cara huhu~~~ harap2 jgn diorg muak dh asik dok tgk muka ku jek hihi... bg ku ni satu cabaran..huhu xkisah nakal asalkn die dlm kelas dpt learn sumthin.. skrg still pikir kn method plg bess nk ajar diorg2 ni huhu~~ skrg ni sbb ku tau sape y letakkan ku kt sini..hanya Allah jek y tau.. ada sebab die..hikmah y tersurat..at least i learn a lot before btol2 msk profession perguruan..ku sdg berdekit2 tuk mnjd seorg guru..doa ku ALLAH mudah kn jalan insyAllah ameen...

overall sume rasa ade dlm diriku ini..bercampur bau hihi...
n ku suke rase ini...

y pentin nk jadi cikgu ke..student ke ..engineer ker ..doctor ke..sume penah belajar rase susah.. klu xrase susah itu bukan belajar nameny kn kn hihi..

bonus bagi ku ..akak cikgu even pakcik2 kebun pun sgt baik mereka2 ni...guru besar jgn cakap la...sgt2 membantu..

Wednesday, April 8, 2009

rase ini membunuh kuuuu...

salam...

terasa gatal jari jemari ini ingin menulis sumthin ... me n writing xdpt d pisah kn hehe... cuma 3 hari ni terpaksa d paksa menulis sumting y ilmiah haha.. tp esok officially my last paper aka last exam owwwwwwwhhhh akan merindui perasaan study...overdose of neslo, mocha etc... study last minute.. makan buku.. tido buku... tenet buku ... golek2 atas katil dgn nota2 haha... environment y FUN tetiba jadi SERIUS jek.. satu aura y amat ku xsuke haahaa.. satu umah senyap.. except bilik ku y slalu gelak2 haha... mata lebam n xcukup tido... sume stay up... perasaan bangun pagi n baca buku tp xmasuk2 kdg2 tuee... sbb layan bluess haha... pose time exam haha.. suke pose time exam sbb xpyh la igt nk mkn... n sbb ust bgtau klu pose otak bleh berfikir aktip sket dr biase.... n rase damai n bess bile pose tue y bess tue... perasaan masuk dewan y xkeruan.. sbb xabes bace LOL.. tp lps exam akan kate... xmsk pn bace beria2 tp masuk sket jek haha... itu la adat exam orianted... kdg2 cm xvalid jek...

blaja berhempas pulas for a year n d uji d atas kertas dlm mase xlebih dr 3jam... erm erm... knowledge is sumthin tat u will remember not sumthin tat u memorize n forget it.. tp tu la reality... lps exam sume lesap huhu~~ adakah itu knowledge???

ku penah skali jek nanges after exam myb sbb emosi xstabil mase tue... n layan perasaan lara tue... sbnry kite bleh block rase tue.. ku slalu juga try n alhmdllh berjaya.. yeay n_n ... d power is in our HAND haha... slalu2 ku malas nk pikir result die sbb ku rase ku bleh jwb sume... yela sbb ku xtinggal kn tempat kosong kihkih n ku dh luahkn everythin... n sume org pn xpenah tinggal tempat kosong.. so meanin sume org bleh jwb exam itu laaa... jus kdg2 jwpn kite tidak memenuhi piawaian y d tetapkn... jwb ttp jwb wlpn goreng hihi... yela pada asik dok pikir menda negative baik pikir sumthin postive huhu~~~ jwpn kite subjective n atas budi bicara lecturer tue nk terima ke tak... y pentin lps exam doa plak y lecturer tue mark dgn murah atii hehe... die pn manusia n hati manusia ALLAH y pegang ingat tue...

merindui perasaan menjadi seorg STUDENT y kurang bebanan mental tp sangat2 suke have FUN with friends... kate org y makan garam terlebih dahulu dr diri ku.. waktu kawan y bess ialah time kite STUDENT.. kwn y sebetol2 kawan.. kawan y kite cite n share everythin... waktu sume org carefree xder tanggujwb n bebanan kerja dll.. pegi kelas balik kelas.. but most of d time
hangOUT ngn kenkwn buat aktvt y d sukai.. waktu nie la kite sosialize sehabes mungkin
[socialize in a positive connotation ia.. msk progrm kuor progrm etc] nnt bile msk alam pekerjaan automatic kita kn be more serius n etc hope my carefree n gile2 attitude will stay wit me forever.. serius itu terlampau janggal dgn diriku ini hahaha.. so btol ker org2 y dah keje..btol ker lagi bess kwn time STUDENT???

esok officially time sume kwn2 akan terpisah n kn mbawa diri ke sekolah masing2 huhu... ku nsb baik still intact wit my others 5 dear housemate y d sayangi... hehe... alhmdllh... sbb ALLAH masih kuat kn jodoh kami bersama2 ... y lain2 ada y tersplit nk dok berdua jek... n sedih sbb sorg housemate ku kena split huhu~~ erm petang tadi dh say farewell to SERINDIT tercinta.. sakan kami bergamba buat memory n ingatan hihi... seriusly among tempat y kn slalu terpahat d HATI ialah SERINDIT

hari amek gambo sedunia hehe..say cheesee wedgess

nie mereka2 y hardcore ngn aerobic mostly regular sume nie

mereka y ter over epi..sbb leh g serindit ari nie

ni la die instructor earobic tue..name pn kami xtau..

n rase ini membunuh ku.. eh tidakk rase ini membahagia kn.. sbb lumrah manusia akan mengenangkn sumting y dh tiada depan mate.. n to take it positively wlpn dlm ati ada sedikit terbunuh huhu ku hepi sbb pernah mengenali n memory dlm hardisk ku ini da korng2 sume..


ku terdengar lagu nie time menelaah semalam wahh skema ny hihi.. n terus teringat korang kwn2 ku y rase die kwn ku.. n mau kwn ngn diri ku.. n ku dedicate tis song especially to all my TESLians GirlFren hehe


enjoy guys n i dedicate tis song to ALL my friends (⌒▽⌒)丿

Saturday, April 4, 2009

dari kacamata amiko chan

salam

tis entry is not written by me
tis entry is written by one of my dear friend amiko chan
tis entry is her luahan rasa y puitis
tis entry is really puitis
tis entry is besssss hihi
[ku tau even if u read it u know tis words does not come from me]
[ami kuuu if u have a blog i know u will have a huge follower hihi]
[coz ur writing is sooooo like author novel hihi (^_^)V]

dr kaca mata amiko chan........

........................................................................................................................................................................

Perjalanan ini telah kita lalui.
walaupun janji berakhirnya setiap permulaan itu pasti.
namun, rantaian kasih dalam hati
mewarnai setiap langkah kita.....

salam....
tiba-tiba hati ini terpanggil untuk berlkarya. bukan selalu berperasaan nak melulis banyal-banyak macam ni, cukuplah sekadar sepotong sajak sebaris puisi. tapi hari ini ketika bergelut dengan nota2 peperiksaan dan pelbagai cubaan yang menghampap pundak bahuku, diri ini begitu meronta-ronta untuk menulis. orang kata menulis adalah salah satu wadah untuk release tension. orang kata mata pena lebih tajam dari mata pedang. exactly, i couldnt agree more. jadi untuk mengurangkan rasa hati, saya berkeputusan untuk menulis dan menghadiahkan karya yang tak seberapa ini kepada sahabat saya CIK MIRAH @ SPEKMATAKU.

Tidak banyak untuk diperkatakan, sekadar merialisasikan apa yang terpendam dilubuk hati. perasaan hatikadang2 selalu membawa kita ke satu daerah yang sepi.sepi itu kita yang cipta tetapi jangan terlalu tunduk kepada perasaan itu walaupun sepi itu kadang2 indah. atas sebab itulah saya selalu ingin bersama kawan2 tatkala terasa sepi itu bertandang. selain Yang Maha Esa. sahabat2 lah tempat saya melepaskan segala yang terbuku dikantung hati. TERIMA KASIH, TEMANKU.

Ujian yang datang tandanya ALLAH sayang pada kita. ALLAH akan menguji hamba-NYA kerana DIA tahu hamba-NYA itu dapat menghadpi segalanya. ALLAH tidak akan menguji hamba ynag tak mampu menanggung bebanan itu. bak kata DR H.M TUAH orang baik pun selalu diperdaya dan bermasalah. semakin banyak dugaan dan cubaan yang dilalui maknanya orang itu memang baik.terima kasih juga pada SPEKMATAKU kerna memperkenalkan pakar motivasi ini kepadaku. bukan bertujuan mengatakan diri ini baik malah i'm far cry from that. cuma kata-kata ini diambil sebagai tauladan dan sempadan untuk muhasabah diri.kesakitan dan ujian yang datang adalah sebagai mencuci dosa yang hanya TUHAN sahaja tahu berapa gunung banyaknya. sakit memang sakit tetapi kejayaan yang dikecapi selepasitu adalah kemanisan RAHMAT ALLAH yang tak semua orang dapat merasainya. ya TUHAN, kau benarkanlah kami merasa kemanisan itu dan jauhkanlah kami dari kekufuran.AMIN...


Buat SPEKMATAKU, JO, SU, ZILA,SHAK, FARAH, KAK SHA dan juga teman2 yang seiring di dalam lorong jihad ini:

kasih yang ku hulur
hanyalah secebis cuma
namun sayang yang ku beri
melengkapi ruang-ruang kosong
dikamar hati

tidak lengkap sebuah lagu tanpa bait puisinya
tidak lengkap masakan tanpa garam gulanya
tidak lengkap ISLAM itu tanpa iman nya
tidak lengkap diri ini tanpa teman-teman nya.

inilah die penulis entry y sgt istimewa ini...seorg y sgt concern pada org lain n kdg2 memakan diri sdr huhu~~tp itu la die..hidup pada MEMBERI...

time makan2 before exam last year..dr Norlide belanja..rindu dr Norlide y motherly itu

time kem ibadah kat bagan lalang..

7 musketeers

..........................................................................................................................................................................

entry ami yang puitis ini mengingatkan ku tentang lagu kawan
terima la lagu ini dan hayati laaaahhh
btw tankiu for d sweet entry for me hihi..



erk...erk...erk...( ̄~ ̄;) ..... tlg abaikn video ini iye dan hayati la lagu yang indah ini..seriusly amaran keras.. abaikan video klip die huhuhu~~~klu ada y terhibur pn sile la iye...

Kawan

Kawan bertahun kita bersama
Bagai semalam baru bersua
Kawan dihadapan oh! Indahnya
Kita bersama berkelana

Kawan bertahun kita bersama
Bagai semalam baru bersua
Kawan dihadapan oh! Indahnya
Kita bersama berkelana

Namun kita jauh di dunia sendiri
Bekalan sendiri(semangat sendiri) Impian sendiri
Meski pun jauh namun kita tetap bersama
Dek ruang yang memisahkan kita

Kawan hidup ini umpama langit yang tidak selalu cerah
Kawan hidup ini umpama awan yang tidak selalu putih
Ingatlah bintang-bintang di langit Takkan terus berkelipan
Ingatlah pelangi yang indah Pasti akan hilang

Kawan jangan biarkan dirimu
Seperti rama-rama
Cantik namun akhirnya menjadi perhiasan di dinding
Kawan jangan biarkan dirimu
Umpama lipan dan kala
Berbisa namun akhirnya menjadi perhiasan di meja tulis

Oh! Kawan jadilah seperti si matahari
Membakar diri demi insan sejagat
Oh! Kawan jadilah seperti bulan purnama
Menerangi malam yang gelap gelita
Menunjukkan jalan demi ummat semesta

Menunjukkan jalan demi ummat semesta ( 2X )