Monday, November 24, 2008

dah lame xbuat keje nie..

dh lame xbuat keje2 tagged ni..

1. List these rules on your blog.
2. Share 7 facts about yourself on your blog.
3. Tell 6 unspectacular quirks on yours.
4. Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs.
5. Link the person who tagged you.
6. Leave a comment for each blogger.

7 facts about ku..

1. ku suke gelak
2. ku suke ketawa
3. ku suke sengih
4. ku suke tersenyum
5. ku suke laugh out loud aka lol
6. ku suke senyum tersipu2 haha..
7. ku seorg y pemalu haha [cm xkena jek =P]


6 unspectacular quirks..
[erm..erm..erm..]

1. im not a multitaskin person
2. have prob wit spellin
3. kdg2 suka ckp tebalik2 kalau gabra >_<
4. bleh jd optimistic n pessimistic in d same time
5. penakut tp leh jd berani kalau terpaksa haha
6. im talkin to loud hehe

y meng tagged ku djambu aka yoep aka zool aka dr jambu

7 persons to tag...

alya
indah
baya
beesya
fairuzniza

aireen
kcik

Thursday, November 20, 2008

along owh along [buat ku xkeruan]

along buat ku sedih
[baru ku tau perasaan along huuhuhu]

Along :[dh nk stat nangis] bakpe cik mirah kate along gemuk tadi.nono pn kate along gemuk

Ku :la mana ada, td kn cik mirah kate along beso mane boleh nk dukung2 lagi,along kn berat,mana ada kate gemuk.kn cik mirah kata along chubby tadi,chubby bukan gemuk.chubby maksud die comel.so along comel la.[cewah sbnry cover,raseny cm ku kate die gemuk tadi,trlps skali skala,tp mmg slalu avoid sbb perasan cm die xsuka ngn perkataan tu]

Along :tp tadi nono kate along gemuk[nangis makin menjd2 la plak]

Ku :ishk along kn comel nono xcomel cm along..along gemuk pn die xcomel [ayyo xpenah da dlm situasi ni,xtau la btol ke xcara ku pujuk bdk ni huhu,mati akal nk psycho balik cmne ni,dh la spontan huhu]

Along :tp nono tu kurus

Ku :[aduh sampai tahap tu bdk 6thn concern psl perkataan ‘gemuk’ n‘kurus’,mati akal plak ku ni huhu,xtau la phm ke xbdk ni ngn apa y ku ckp ni] Alah bdk2 comel la chubby2 xcomel kurus ni,along ok la cmni,xdala gemuk.buat pe nk kurus sgt cm nono tu,cm tengkorak berjalan jek,cm rangka berjalan jek haha ku gelak

Along :dia gelak n berhenti menangis,tp skjp jek..tp along xsuka nono kate along gemuk

Ku :aii parah jgk ni soalan n pikiran cm org tua jek.tp sbnry tidak. Alah along,tgk cik mirah ni,cik mirah pn gemuk jgk,xnangis pn,cik mirah happy jek,suke jek.Tokma pn gemuk jgk xnangis pn,jd along jgn nangis la.

Along :dlm nada marah.cik mirah xgemuk,cik mirah kurus jek

Ku :ku pn gelak beso.haha kurus xsesuai ngn diri ku hehe.tp bdk xtau menilai.tokma tetiba msk,igtkn ku usik along sampai dia nangis cm gtu.sia2 ku kena maroh haha..

Tokma :along,along comel,along xgemuk,molek doh along beso nie..

Ku :along kecik lagi,kegi bila along makin beso along makin kurus la

Tokma :tgk cik la,mase kecik beso cm along jgk,tp bila beso die kecik n kurus jek.xpela along
kecik lagi ni,kegi dh beso kurus la..nnt jgn la mkn byk sgt iye..

Ku :tgk along xsuka org panggil org gemuk,nnt bila2 jgn panggil angah hitam iye.kalau along xsuka angah pn mesti xsuka.kalau along xmo org panggil along cm g2 jgn panggil org lagi iye

sempat lagi tu ku nk suroh dia relate ngn diri dia,sbb slalu kalau gaduh angah panggil along gemuk n along panggil angah hitam.biar dia tahu y xseronok kena called name ni.nnt die xbuat lagi.

[cm dh reda sket jek,tp myb sbnry dia mmg nk ngs pn,sedey igt ibu n abah dia,tiap2 ari nangis tetiba 3hari dh xnangis,cycle routine dia,nature bdk2 mmg cm tu]

Slps dr incident ni baru ku tahu sbnry bdk2 seawl 6thn dh sgt sensitip ngn panggilan –ve ni, diorg dh dpt relate ngn diri n rase dissatisfied n xsuka. N boleh men demotivate n lower dia ny self esteem kalau slalu sgt d gunakn[cewah relate ngn diri sdr plak]n bdk2 ni dia paham hitam atau putih jek..bagi mata diorg tiada istilah kelabu..meaning no border line.

Contohny samaada gemuk atau kurus n xde istilah beso or sedang n biasa dlm kamus idup diorg.

So diorg xkn paham bila kite ckp die bukan gemuk,diorg jus chubby jek,or sedang2 jek
Sbb bg diorg there is only two options jek,.either gemuk or kurus.
Si along ni sbnry makin lama makin chubby,makin bulat n berisi,sbb tula myb ramai y ckp die makin gemuk skrg.tp ok je sbb bdk2,aslkn x obess.so dr skrg mmg kena stat train dia control mkn la..n ku suka jek die montel2 ni hehe…
Kalau slalu sgt kita associate ngn –ve attribute [gemuk,hitam etc] nnt sampai besar terkesan dgn benda ni.n boleh jd low self esteem[cewah belaja dr pengalaman ku pn product of callin name jgk haha..sbb tu cik mirah phm perasaan along n empathy lebih]don’t wori from now on xkn panggil lagi along gemuk n kt org lain pn cik mirah akan bgtau benda y sama..dont wori coz u r not gemuk but chubby aka comel..n always be comel..

Xpe nnt along dh besar along akan phm istilah kelabu..n dlm dunia ni Allah cipta setiap human being with it own flaw because manusia cannot be prefect only ALLAH je y perfect.n kita kena bljr tuk bersyukur kerana xkira gemuk or kurus, putih or hitam, kecik or besar even kalau Allah reverse attribute tu pn kita ttp xkn pernah cukup n bersyukur..

along owh along [along buat ku gelak]

Along buat ku gelak

Along :cik mirah ada pakwe??

Ku :xdop,knape

Along : along pn xdop lagi [die sengih n ku pn sengih jgk]. Tp angah ada doh pakwe,kwn kat tadika dia.Name dia afifi same cm name dlm cite afi dan abh tu

Ku :[ku saje nk test] ishk mane along tahu ni..

Along :[sambil ttp mulut n berbisik] angah kate bila dia beso die nk kawen ngn afifi. Cik mirah..cik mirah bila beso kegi nk kawen x??

Ku : [tergelak pn ada ku dgr soalan ni] La cik mirah beso doh la ni n ku gelak

Along :[dia cm pelik sbb dh besot p xkawen lagi] cik mirah xmboh kawen ke??x sunyi ke??kegi ada anak 3 org bess[ni sbb dia 3 beradik sbb tu anak kena 3 haha]..pastu kegi isteri cik mirah g keje..bla..bla..bla..n ku jus gelak jek

fuh dlm ati advance btol bdk skrg ni iye..
myb sbb slalu sgt d momokn ngn cite2 cintan cintun y membuatkn
mereka terdedah ngn topic ni sblm cukup usia hey..hey..hey..
nk salahkn sape skrg ni,stesen tv ke sbb slalu sgt pilih topic cinta ni?
tula drama2 skrg especially Indonesia byk y genre dia cintan2..
bdk2 skrg plak mudah terikut..
aii nnt dh msk tadika dh stat cinta monyet..aiii...aiii..
nnt msk sek men dh jd cinta apa dh nnt
nk tgk genre melayu skrg,terlebih antu plak..
dh la stat pkai seksi2 dh skrg ni
ia semacam dh kasi green light kn pemakaian cm tu..
mula2 boleh la kite ckp seksi la
lame dh jd terbiasa n lama2 jd norm huhuhu..
itu la adatny hidup kt dunia akhir zaman ni
mtk2 d jauhi la dr benda xelok ni kt adik2 n anak2 sedara kite.

No Man Is an ISLAND

rumah ku syurga ku
gamba adalah hiasan semata-mata

Dulu suka sgt time balik umah sbb blh relax
Xphy nk pikir psl benda2 y heavy dn membebankn
Tp kali ni,tetiba balik jek rasa sunyi
Sbb xda org kot..
i mean my adiks n akaks n anks sedara
[xda org nk berckp sgt kot,sapa nk layan ku y byk ckp ni huhu]
Penemanku hny la tv dn 25 channel [ku rase la] kt umah ni
Tp wlau sebess mana pn mythbuster,dirty jobs,top gear,jemputan umrah,
discovery channel,travel n livin, batu belah etc etc
to one extend rasa nk termuntah dh tgk tv ni huhu
[tp dulu I used to be a tv addict lol]
[xsama ngn human company,no man is an island]

asik gelak jek tgk mereka ber3 nie =P

Besny kalu da bdk2 ni kt umah, ku terpikir huhuhu
Xdela se sunyi ni idup ku
Diorgla y buleh buat ku gelak,happi,bess,tenang,tension,
terhibur,sedih,geram,nk nangis,malas etc etc
Penawar n racun dlm satu mase

D suatu ptg dgr riuh suara bdk2 tu hehe
My bro n sis dtg wit d 3 stooges tu
Wah sume makin bulat2 skrg ni haha
Naili pn dh makin pandai brckp n dh xpelat sgt
Abg ku kate ni along sibuk2 nk mari
Tau cik mirah ada kt umah
‘Along nk tido umah tok ma 6 hari katany’
Si angah pn nk tido jgk,tp xboleh
[siap merajuk kt blkng pintu xmo balik]
so skrg ni ku melayan si racun dan penawar y sorg ni
walaupn kdg2 pahit,tp dlm pahit ada manisny

Tp btol la kate pepatah No man is an Island
Manusia mmg Allah ciptakn
Akan saling memerlukan n bergantung n lengkap melengkapi
Saling penuh memenuhi antara satu sama lain
Kdg2 rasa cinta sesame manusia melangkaui rase cinta pada y Satu
Owh nk buat cmne..teringat plak lagu Rapuh opick huhuhu

Bayangkn perasaan parent kita y kesunyian tuu..
Bila sorang2 anak2 mereka pergi,tiap2 tahun makin kurang n kurang
Da y blaja,kawen n ada family sdr
Rasa takut n sedih countin days anak mereka nk balik ke tempat msg2
Sbb tula kalu cuti jek kalau boleh nk kita ddk kt umah jek
Tula kdg2 pegi umah akaks pn xkasi sgt,suroh balik terus
[tp nk buat cmne ank y sorg ni suka merayap n jln2 dulu before balik]
Tp kalau dok kt umah mmg jarang keluar p jln mana2

Penah ada sorg cikgu tu ckp
Kalau boleh xnk anak dia kawen dulu,
sbb nk suroh spend masa dok umah dulu
[anak dia lelaki iye]
Dari umur 13thn dh xda kt umah sampai la 24thn
Umah jd tempat persinggah time cuti jek
Anak2 membesar kt luar
Sbb kalau kawen mesti la dh xbalik umah sgt
Dh ada umah sdr n tanggungjwb lain
[wah xpernah terfikir tula rasa hati seorg ibu rupa2ny]
[klau anak perempuan mst risau xkawen2 lagi hehe]
[or myb ada 2 rase hapi n risau dlm satu mase]

Wednesday, November 5, 2008

kenali diri mu...

salam tis is my last entry
before my long..long..long holids hehe
just wanna share it

how to know ur personality
it is based on the research that has been done
by dr fadhilah kamsah
the validity of the info
wallahu a'lam
hanya ALLAH y tahu
[xsalah mencuba,jus for fun]
[belum cuba belum tahu =P]

to make it more valid
ask d person close to you to
evaluate d characteristics
whether it matches with u r not

because only other people can see
d real u..aite??
how can u judge ur self hihi
[kan in self denial plak]
[sbnrny mmg kamu tp xmo ngaku hehe]
[seperti kwn2 ku y bulan jun hehe]

selamat mencuba
btw setelah puas mencuba
bersama kenkwn
mostly 80percent of it
really match with our character
n it matches me too >_<


JANUARI

* Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.
* Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.
* Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.
* Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.
* Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.
* Pandai mengambil hati orang lain.
* Pendiam kecuali telah dirangsang.
* Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.
* Mudah mendisiplinkan diri sendiri.
* Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema.
* Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.
* Cukup sayang pada kanak-kanak.
* Suka duduk di rumah.
* Setia pada segala-galanya.
* Perlu belajar kemahiran bersosial.
* Sifat cemburu yang sangat tinggi

FEBRUARI

* Berfikiran abstrak.
* Sukakan benda yang realiti dan abstrak.
* Bijak dan pintar
* Berpewatakan yang mudah berubah.
* Mudah menawan orang lain.
* Agak pendiam.
* Pemalu dan rendah diri.
* Jujur dan setia pada segalanya.
* Keras hati untuk mencapai matlamat.
* Tidak suka dikongkong.
* Mudah memberontak apabila dikongkong.
* Suka kegiatan yang lasak.
* Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.
* Mudah mempamerkan marahnya.
* Tidak suka benda yang remeh-temeh.
* Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.
* Sangat berani dan suka memberontak.
* Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan
impiannya.
* Pemerhatian yang tajam.
* Suka hiburan dan sukan.
* Suka benda yang bersifat seni.
* Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.
* Berkecenderungan pada benda yang tahyul.
* Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.
* Belajar untuk mempamerkan emosi

MAC

* Berpesonaliti menarik dan menawan.
* Mudah didampingi.
* Sangat pemalu dan pemendam rasa.
* Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati.
* Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran.
* Suka pada kedamaian.
* Sangat peka pada orang lain.
* Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain.
* Tidak cepat marah dan sangat amanah.
* Tahu membalas dan mengenang budi.
* Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam.
* Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal.
* Suka berangan-angan.
* Suka melancong.
* Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi.
* Kelam kabut dalam memilih pasangan.
* Suka dengan hiasan rumahtangga.
* Punya bakat seni dalalm bidang muzik.
* Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik.
* Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan

APRIL

* Sangat aktif dan dinamik.
* Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal.
* Sangat menarik dan pandai menjaga diri.
* Punya daya mental yang sangat kuat.
* Suka diberi perhatian.
* Sangat diplomatik (pandai memujuk ).
* Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang.
* Sangat berani dan tiada perasaan takut.
* Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah.
* Emosi cepat terusik.
* Cuba kawal perasaan.
* Kecenderungan bersifat pendendam.
* Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan.
* Kuat daya ingatan.
* Gerak hati yang sangat kuat.
* Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain.
* Berpenyakit disekitar kepala dan dada.
* Sangat cemburu dan terlalu cemburu

MEI

* Keras hati & tegas.
* Kuat semangat & bermotivasi tinggi.
* Pemikiran yang tajam.
* Mudah marah apabila tidak dikawal.
* Pandai menarik hati & perhatian orang lain .
* Perasaan yang amat mendalam.
* Cantik dari segi mental & fizikal.
* Tidak perlu dimotivasikan.
* Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.
* Mudah dipujuk.
* Bersikap sistematik (otak kiri).
* Suka berangan.
* Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu.
* Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit.
* Daya khayalan yang tinggi.
* Permikiran yang tajam.
* Pandai berdebat.
* Fizikal yang baik.
* Kelemahan sistem pernafasan.
* Suka sastera, seni & muzik serta melancong.
* Tidak berapa suka duduk di rumah.
* Tidak boleh duduk diam.
* Tidak punya ramai anak.
* Rajin dan bersemangat tinggi.
* Agak boros

JUN

* Berfikiran jauh & berwawasan.
* Mudah ditawan kerana sikap baik.
* Berperangai lemah lembut.
* Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood.
* Idea yang terlalu banyak di kepala.
* Bersikap sensitif.
* Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir).
* Sukar melakukan sesuatu dengan segera.
* Bersikap suka menangguh-nangguh.
* Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik.
* Cepat marah & cepat sejuk.
* Suka bercakap & berdebat.
* Suka buat lawak & bergurau.
* Otaknya cerdas berangan-angan.
* Mudah berkawan & pandai berkawan.
* orang yang sangat tertib.
* Pandai mempamerkan sikap.
* Mudah kecil hati.
* Mudah kena selsema.
* Suka berkemas.
* Cepat rasa bosan.
* Sikap terlalu memilih & cerewet.
* Kurang mempamerkan perasaan.
* Lambat untuk sembuh apabila terluka hati.
* Suka pada barang yang berjenama.
* Mudah menjadi eksekutif.
* Kedegilan yang tidak terkawal.
* Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan.

JULAI

* Sangat suka didamping.
* Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki.
* Agak pendiam kecuali dirangsang.
* Ada harga dan maruah diri.
* Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan.
* Mudah dipujuk dan bercakap lurus.
* Sangat menjaga hati orang lain.
* Sangat peramah.
* Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya.
* Berjiwa sentimental.
* Jarang berdendam.
* Mudah memaafkan tapi sukar melupakan.
* Tidak suka benda remeh-temeh.
* Membimbing cara fizikal dan mental.
* Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang.
* Layanan yang serupa terhadap semua orang.
* Tinggi daya simpati.
* Pemerhatian yang tajam.
* Suka menilai orang lain melalui pemerhatian.
* Mudah dan rajin belajar.
* Suka muhasabah diri.
* Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama.
* Suka mendiamkan diri.
* Suka duduk di rumah.
* Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan.
* Tidak agresif kecuali terpaksa.
* Lemah dari segi kesihatan perut.
* Mudah gemuk kalau tak kawal diet.
* Minta disayangi.
* Mudah terluka hati tapi lambat pulih.
* Terlalu mengambil berat.
* Rajin dalam membuat kerja

OGOS

* Suka berlawak.
* Mudah tertawan padanya.
* Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain.
* Berani dan tidak tahu takut.
* Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan.
* Pandai memujuk orang lain.
* Terlalu pemurah & bersikap ego.
* Nilai harga diri yang sangat tinggi.
* Dahagakan pujian.
* Semangat juang yang luar biasa.
* Cepat marah & mudah mengamuk.
* Mudah marah apabila cakapnya dilawan.
* Sangat cemburu.
* Daya pemerhatian yang tajam & teliti.
* Cepat berfikir.
* Fikiran yang berdikari.
* Suka memimpin & dipimpin.
* Sifat suka berangan.
* Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat.
* Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk.
* Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit.
* Belajar untuk bertenang.
* Sikap kelam kabut.
* Romantik, pengasih dan penyayang.
* Suka mencari kawan

SEPTEMBER

* Sangat bersopan santun & bertolak ansur.
* Sangat cermat, teliti & teratur.
* Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik.
* Pendiam tapi pandai bercakap.
* Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati.
* Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur.
* Kerja yang dilakukan sangat sempurna.
* Sangat sensitif yang tidak diketahui.
* orang yang banyak berfikir.
* Daya pentaakulan yang baik.
* Otak bijak & mudah belajar.
* Suka mencari maklumat.
* Kawal diri dari terlalu mengkritik.
* Pandai mendorong diri sendiri.
* Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia.
* Suka sukan, hiburan & melancong.
* Kurang menunjukkan perasaannya.
* Terluka hatinya sangat lama disimpan.
* Terlalu memilih pasangan.
* Sukakan benda yang luas.
* Bersistematik

OKTOBER

* Suka berbual.
* Suka orang yang sayang padanya.
* Suka ambil jln tengah.
* Sangat menawan & sopan santun.
* Kecantikan luar & dalam.
* Tidak pandai berbohong & berpura-pura.
* Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan.
* Sentiasa berkawan.
* Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama.
* Cepat marah.
* Macam pentingkan diri sendiri.
* Tidak menolong orang kecuali diminta.
* Suka melihat dari perspektifnya sendiri.
* Tidak suka terima pandangan orang lain.
* Emosi yang mudah terusik.
* Suka berangan & pandai bercakap.
* Emosi yang kelam kabut.
* Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan).
* Suka melancong, bidang sastera & seni.
* Pengasih, penyayang & lemah lembut.
* Romantik dalam percintaan.
* Mudah terusik hati & cemburu.
* Ambil berat tentang orang lain.
* Suka kegiatan luar.
* orang yang adil.
* Boros & mudah dipengaruhi persekitaran.
* Mudah patah semangat

NOVEMBER

* Banyak idea dalam perkara.
* Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.
* Berfikiran kehadapan.
* Berfikiran unik dan bijak.
* Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa.
* Pemikiran yang tajam.
* Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
* Sesuai jadi seorang doktor.
* Cermat dan teliti.
* Personaliti yang dinamik.
* Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.
* Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.
* Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.
* Terlalu degil dan keras hati.
* Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.
* Tak suka marah kecuali digugat.
* Mudah ambil berat terhadap orang lain.
* Pandai muhasabah diri.
* Cara berfikir yang lain dari orang lain.
* Otak yang sangat tajam.
* Pandai mendorong diri sendiri.
* Tidak hargai pujian.
* Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu.
* Cuba sampai berjaya.
* Badan yang sasa.
* Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.
* Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.
* Suka duduk d irumah.
* Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.
* Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia.
* Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.
* Bercita-cita tinggi.
* Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah

DISEMBER

* Sangat setia dan pemurah.
* Bersifat patriotik.
* Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan.
* Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa.
* Bercita-cita tinggi.
* Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi.
* Seronok bila didampingi.
* Suka bercampur dengan orang.
* Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai.
* Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur.
* Tidak pandai berpura-pura.
* Cepat marah.
* Perangai yang mudah berubah-ubah.
* Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi.
* Benci pada kongkongan.
* Suka berlawak.
* Pandai buat lawak dan berfikiran logik

Daripada http://andy.kbc.my

so amcm???
btol x??
adakah itu diri mu hehe..

bila rindu..bila hujan..free time..

salam

alhamdulillah dh selamat mengEND kn
exam smlm dgn jaya nye
hope result nnt pn jaya la jgk huhu~~

bila rindu..
bila rindu kt kg..ma n ayah
y slalu buat diri ini rase selamat
n di sayangi
buat ku bahagia

bila rindu kt anak2 buah
y buat diri ini sentiasa d perlukan
dan di shower with kasih sayang >_<
buat ku rasa d hargai

bila rindu..
pada kenkwn y sentiasa menceriakn hidup ini..
yang slalu buat ku sakit perut terlebih gelak
buat ku terasa kemanisan hidup ini..

bila rindu..
pada yang ESA n yang SATU
ku menangis sensorang..
buat ku rase xpernah d left alone
even if satu dunia left me alone
d only ONE y i will pour my heart with
tmpt ku mengadu dan meminta..
buat ku gembira slalu n sentiasa


bila hujan..
ku teringin nk tido
[skrg ni ujan hahaha]
wahhhhhh bahagiany kalau dpt tido skjp hehe

bila hujan..
teringin nk mandi hujan
cm time kecik2 dulu
berlari2 n menyanyi2 dlm ujan
[cm memori daun pisang lol]
buat sampan kertas

bila hujan..
teringat time dulu2 mase ku kecik
time ujan2 akak2 ku ajak pegi
korek ubi keledek
ubi besar
ubi kayu
n berjenis2 lagi ubi y my ma
tanam kt belakang umah
[tp itu dulu..ya ALLAH bessny memory tu]
[kisah y lebih 13 thn y lps]
balik ma rebus ubi2 tu
n makan ngn air kopi panas
dok kt beranda depan umah
fuhhhhh...
[jgn lupa bykkn doa]
[kerana setiap titisan hujan itu membawa rahmat]
[so doa byk2 iye]
[walaupun anda sedang lena di ulit mimpi =P]

bila free
ku slalu mengadap my laptop
free or not routine y wajib hehe

bila free
ku layan movie anime n lagu
xsempat slaluny haha
n baca buku buku buku n buku lagi
sila jadikn rakyat malaysia
rakyat y suka membaca JOM!!
hehe

selamat bercuti
kenkwn n diri ku
hope cuti tis time
memberikan seribu lagi memori manis
dlm catatan idup kita n_n

bye..bye..sayonara
n salam

Wednesday, October 29, 2008

ishk xpatut btoll...

salam

exam ari nie mmg xpatot
xpatot btolll
xpatot btolll
xpatot btolll

high anxiety sungguh jwb exam ari nie
xpernah lagi ku se HIGH ANXIETY cm ari ni
n ku tahu 5o org lagi pun rase ape
yang aku rase
rase XPATOTTTT

ishk tgk muka sorg2 mmg cm xpatott la

ada ke begitu ambitous btol la soalan ari ni
semua benda nk mskkn dlm satu paper
knape AMBITOUS sgt....kerna
semua style n gaya soalan ada..
MCQ structure essay n lesson plan
[nk jgk mskkn lesson plan tuhhh]
[siap mtk buatkn worksheet skali tuuuee]
[ayyoooo dh la bagi mase 2jam jek]

dah la standard nk buat lesson plan tue
amek mase paling kurang seminggu ah
[keterlaluan ke haha..ni kwn ku la y ckp haha]

nk jwb 4 essay y markah 20 each tu pn
sepatut ny time allocation plg kurang 1jam lebey la

lagi d tambah ngn soalan structure n MCQ
y amat2 la memeningkn n ambigous
ku rase lagi pening nk jwb soalan MCQ haha

pape pn semua ini dh berlalu
belum puas menjwb kertas jwpn telah d ragut
[ragut tue exaggerate jek hehe]
nsb baik ku sempat siap hehe..alhmdulillah
tp xsempat nk check laa..

sabo jela haha
dugaan idup katekn

ps:lesson plan hny kami cikgu cikgi jek phm term nie hehe
kalau nk tau gak sila tny cikgu anda hehe >_<

Tuesday, October 28, 2008

Selfish..Selfishness..jual ikan??..hmm..

salam

sebelum korang baca ngn melebih mendalam
ku ingin kabar kn sesuatu
sblm tu better korg baca dulu
[kalu terasa nk baca la kn hehe]
[tiada paksaan dlm membaca hehe]
___________________________________________________

p/s: maaf, msg ini tiada kene mengena dgn
penjual2 ikan yg mencari rezeki yg halal di luar sana.
Ape yg dimaksudkan dgn jual ikan?

Jom kite pikir bersama2..
ok, mengikut common sense, ikan adalah sejenis lauk yg sedap..
eh salah..sebelum menjadi sedap, ia berbau hanyir..
kenapa mau jual ikan? ape sbbnye? Keinginan untuk melepaskan bau hanyir pada tubuh si penjual ikan kepada pembeli ikan..apa kaitannya? Hish banyak tul soklan, yess..untuk trigger apekah maksud sebenar perkataan keramat untuk minggu ini..
Mari kite lihat first answer, keinginan melepaskan bau hanyir pd org lain;
in my honest/humble opinion (imho), setiap manusia mempunyai weakness sendiri (samada sedar ataupun tidak) dan itulah bau hanyir yg dimaksudkan di sini..sbgi manusia, tiada siapa mahu dirinya berbau hanyir apatah lagi berbau busuk kerana adalah sikap manusia menyukai bende2 yg wangi dan cantik..sbgi manusia juga kite ingin menghapuskan bau hanyir tersebut ttp inilah yg membezakan setiap manusia..

iaitu CARA menghilangkan bau busuk..
(dats y byk product2 kebersihan ade di pasaran skrang..hehe)
seperti biase, kite tidak mampu mengagak tahap keperibadian seseorang kerana each and every one of us mampu untuk melakukan kegiatan menjual ikan ini samada hanyirnye mampu dibersihkan ataupun kekal buat selamanya..
huhu..mari kite jenguk second answer, self –centred or pentingkan diri sendiri;
it’s true, we have to be selfish sometimes tp make sure hanyir itu boleh dibersihkan..meaning here we have to accept each other weaknesses and try to tolerate..tak kisah nk pentingkan diri selagi kepentingan itu tidak mendatangkan kesan pd hati org lain or mendatangkan kesan pd environment..(kite kene gak menjaga alam sekitar..peace) so, untuk mencapai objektif kepentingan diri sendiri, kite perlukan secawan inisiatif untuk digaul bersama rational thinking dan juga sedikit perbincangan untuk mencapai kata sepakat..ape yg penting? Kerjasama! (ye betul tu wonderpets) barulah kepentingan diri sendiri itu tidak mengganggu hati dan perasaan org lain dan kite perlulah menjada hubungan sesame makhluk..and the best air freshener to fight bau hanyir is toleration!!
So, some decision may differ according to HOW it is made..kite hidup dalam komuniti, no man is an island, bak kate omputih..dan Islam menekankan menjaga hubungan sesama makhluk directly after menjaga hubungan dgn Yg Maha Kuasa..

“Life is about choices..decision..cause and effect..”
What you do will come to the end that is the CHOICES
Then, you have to make the DECISION..things happen with/for reasons..only you know ur own choice and ur own path..

Sabda Rasullullah s.a.w;
“hati-hati dengan pemikiran yg akn membentuk perkataan, hati-hati dengan perkataan yg membentuk tabiat, hati-hati dengan tabiat yg akn membentuk peribadi, dan hati-hati dgn peribadi kerana ianya akan membentuk takdir kita..”

Wallahu a’lam..
______________________________________________________
sbnryny tis is not my tulisan dari ati ku
tp nukilan pasrah dari ati org lain
y pasrah ngn lumrah alam n hidup ini
y mana sepanjang perjalanan hidup ni
kite kekadang akan terpalit bau hanyir itu
or terjumpa ngn seketul dua makluk Allah y selfish itu
selfish aka makhluk perusak dlm persahabat
ingatan SELFISH mampu membunuh PERSAHABATAN

entry ni ku tolong published kn on behalf of a friend
a good one
hope dlm relatinship kita
xder istilah bau hanyir ikan n SELFISH
hope tis friendship
n every friendship tat i journey
last till JANNAH ameen...

Sunday, October 26, 2008

exam..exam..exam..


salam

owh exam datang lagi
owh exam datang lagi
lagi n lagi n lagi

itulah adat seorg student..
xkire kat tadika ke,sek ren ke
sek memandu ke haha..
name jek student mesti da exam..

exam ni ada baik ny
kdg2 sbb exam la baru baca buku
tp sbnrny ku suka jek baca semua buku2 tue
bes jek haha..tp kdg2 tuk baca on our own effort tu
lmbat la sket =P
[ayat nk cover line haha>_<] ya Allah moga2 setiap ilmu mu y ku pelajari d berkati n memberi kebaikan buat diri ku wishin all d bess kat semua student2 kt luar sane especially to all my frens B.ED TESL COHORT 2 IIUM/IPPM n jgn lupe doakan kami 28/10/08-4/11/08

Friday, October 24, 2008

jam 1.10 am 24 syawal Jumaat 1429H

salam

tetiba terasa sgt2 syahdu
terasa byk sgt dosa2 y xmmp nk ku tangggung
dosa ku ngn ALLAH n manusia2
kalau dengan ALLAH ku xrisau sgt
sbb ku tahu ALLAH amat Maha Pengampun
insyALLAH..kerana kasihny ALLAH dkt maklukny
lebih dari kasihny Seorang IBU..IBU..IBU

'satu hari Rasulullah berkata nampak kah kamu
akan wanita itu, y sedang menyusukan anak ny
sesungguhny KASIH ALLAH terhadap Makhluk
lebih drp seorg Ibu y sedang menyusukan anakny'

adesss kalau dosa ku ngn sesama Makhluk Allah
tu la y xlarat nk pikir huhuhuhu..
kdg2 tanpa di sedari kite melakukan kesilapan
tanpa niat n maksud erm..erm..erm..
hati manusia mana kita tau...

erm in sedih mode..sedih mode
mengenangkn mati..dosa-dosa ku..
kesilapan y lalu dn akan datang..

kalau d takdirkn nyawa ku d cabut skrg
d manakah tempat ku???

So baik ku mtk maaf dulu kat semua makhluk ALLAH kt muka bumi ini...
sblm terlambat hehe >_<...
Taubat
Album : Ya Rahman
Munsyid : Opick
http://liriknasyid.com


Wahai Tuhan jauh sudah
Lelah kaki melangkah
Aku hilang tanpa arah
Rindu hati sinarmu

Wahai Tuhan aku lemah
Hina berlumur noda
Hapuskanlah terangilah
Jiwa di hitam jalanku

Ampunkanlah aku
Terimalah taubatku
Sesungguhnya engkau
Sang Maha Pengampun Dosa

Ya Rabbi ijinkanlah
Aku kembali padaMu
Meski mungkin takkan sempurna
Aku sebagai hambaMu

Ampunkanlah aku
Terimalah taubatku
Sesungguhnya engkau
Sang Maha Pengampun Dosa
Berikanlah aku kesempatan waktu
Aku ingin kembali
Kembali kepadaMu

Dan mungkin tak layak
Sujud padaMu
Dan sungguh tak layak aku

Thursday, October 23, 2008

Nk mtk tolong sket bleh hehe???


salam

have some free time???
have notin to do rite now???
why dont u help me hehe???
[cewah cm nk buat advertisement la plak hahha]

i need some help...
if u r willin to help hehe...

my sis asked me a favor
to suggest some names
for her new baby girl
insyAllah in this comin disember
[yea yea yea dpt sorg lagi ank sedara >_<] kate ny xder mase nk.. pikir2 name2 nie haha.. mentang2 la anak dh nk msk lima.. tu pun dh stat letih nk pikir.. mayb terlampau2 busy nk pikir benda lain y lebih penting] so if u have any suggestion.. im willin n gladly to hear it.. [mane buleh hear kt sini haha] [im willin to see it] der terbaca dlm satu buku kalau xsilap karangan ust maulana zakariyya sebaik2 nama adalah nama dlm satu perkataan jek [sebaik2ny..kalau lebih pun xpa asalkn moderate] ni ada sesetengah tu sampai nk isi borang nikah pn xmuat nama dia saje dh 4 words d tambah ngn nama ayahny 4 words jd la satu baris ayat y lengkap hihihi nama ni pentin kerana nama melambangkn identity n personality... n ada kebenarany... kerana nama itu satu doa begitu kuatny pengaruh nama.. so jgn la semberono jek dlm memberi nama kt anak anaks nnt.. kerana kat akhirat kelak kita akan d panggil mengikut nama kita n time itu semua org tahu meanin n mksd nama msg2.. jgn malas nk membelek buku2 nama ni takut tersilap bagi nama y meanin die xelok kt anak anaks nnt.. [wallahu 'alam] nama yang Allah paling sukai ialah Abdullah and Abdurrahman so jom main guessin name>_<
sesiapa y ada idea y bernas leh la lontarkn disini haha

Tuesday, October 21, 2008

lagi jemputan dari Ilahi...

salam

kwn ku baru jek bgtau
y ayah kpd kwnny dh meninggal
baru jek di khabarkan tengahari td
condition almarhum kritikal
n skrg sudah pergi tuk selama-lamany

erm pergi sudah seorg ayah
n seorg pakcik dr bumi Allah y fana ini
menerima jemputan khas dr pencipta y Khalid

perginy jangan la d tangisi..
kerana perginy bertemu dgn sang Kekasih hati..
perginy kn mengubat rindu d hati..
pergi ny ke alam abadi..
y kekal dan reality..

pergi pada zahir..
tp sbnry pergi itu kembali kpd y Hak..

al fatihah...

kecik2 dah pandai nk lari dari umah....satu kisah tragis..

salam...

terasa lame la plak xupdate..
wlaupun xlame sgt pun hehe..
nk update entry baru ada bhn tp xder gamba la plak
[ade seorg hamba Allah tu xsend lg gambo y ku tunggu2 =P]
[bila la nk kunjung tiba..ku menanti n masih menanti]
[harap paham2 la yerk haha]
[siap suroh update hari2 tue haha]
[ku xmampu nk men update on daily basis >_<] erm berbalik kepada cerita tragis ku ku kira ngeri..tragic..panik..sume ada.. citeny cm gini.. ku slalu la balik ke umah akak ku kt subang jadi baby sitter aka maid aka adik aka pa etc etc time tu my my sis n br in law keluar.. meninggalkn ku menjaga 2 hero melayu abad ini umar n ali.. seperti biasa la [actvt ujung minggu ku haha]
dua hero melayu terakhir =P

nk d buat kn cerita..time tu ku mamai2
tgh nk tido kan si adik ny ali
liat pulak mateny ari tue
si abgny masih tangkas bergerak aktif
ku pun baring2 ngn si adik ny y tido on my laps

ku dh perasan y si umar tu tgh tolak kerusi
n try nk buka pintu
die merengek2 nk kuor
ku mls nk melayan
sbb nk tido kn adik die dulu
n ku sgt pasti y die xkan mampu buka pintu tue
apa la sgt kudrat bdk 2thn nk buke pintu haha
ambitious btol la bdk tue..

lena di buai mimpi...

rupe2 jgn d sangka air y tenang tiada buaya
berjaya die buka locks pintu tue
[hebat2..]
pintu dh terbuka..ku nk bergerak tkut adik die..
y tgh mamai terjaga..
btw slalu la jgk si umar tu main kt dpn pintu tue jek..
n slaluny die xkn keluar dr gate rumah..
tu had limit die..

tuk..tuk..tuk..tuk..
bunyi die jln
sbb die suka pkai heels ummi die
at least ku tau die ade kt luor

ku pn biarkn dlm mase xsampai 5minute
sambil pintu ternganga luas
tetiba rase sunyi semacam jek
aikk ni dh kes pelik nie
td cm dgr bunyi bdk pmpuan main ngn die
[slalu ny pantang bdk umar ni kuar]
[mesti mnjd tumpuan anak2 jiran kt situ]
[ummi die pn slalu biar die keluor]
[sbb jap lagi ade la org menghantarny balik]

ku pn lekas2 bgun n p tinjau kt luar
sahhhhhh bdk nie lesap

wahhhhhhh aku dh stat nk panik nie
ku lekas2 capai tudung n keluar
g tinjua2 kt depan tempat biase die pegi
die xder..ku dh cemas dh nie
tp buat2 relax..ku pun tinjau2 la umah jiran kt depan
slalu die suke pegi situ..
tp cm xder org jek
kerisauan mengcengkam jiwa huhuhuhuhu....
[mcm mane ni dlm ati]

ku ternampak adik y slalu main ngn die
ku pn tanya ada nampak umar x???
[ku sgt menharap jwpn positip time tue]
die ckp xde
xde ku bertnya ngn cemas

cemas......

cemas......

cemas......

ya Allah
bantu aku
tolong aku
time tue dh xigt kat sape2 dh
igt kt Allah jek
doa n selawat byk2

ku rase takuttt....

rase panikkkk....

rase cemasss....

nak nangisss...

nak nangisss...

huhuhu~~~
nak nangis..nak nangis

dh stat pikir bukan2 mtk2 jgn la
ada y amek umar ni huhu~~~
umar..umar..umar..umar
ku laung berkali2
ku dh xsedap ati

sbb sunyi jek time nie
slaluny ramai org
ku pn try pegi cari kt depan
ada bdk2 tgh main kt situ
die tgk jek aku lalu
cm org xkeruan

tp pikir logik kalu umar lalu sini
mesti bdk nie perasan
ku pn xterasa nk tnya lagi time tue
ku pn jus lalu jek

tetiba rase cm nk tanya plak
ku pn patah balik n tanya

'adik2 ada nampak umar x???'
die pn laung pnggil mak die
bgtu ade org cari umar n
ckp umar ada kt dlm

Allhamdulillah.......
Allhamdulillah.......
rase syukur sgt2 time tu
hanya Allah jek y tahu
rase nk gugur jek jangtung ku ni..

rupa2ny tu umah pengasuh die..
die ckp umar skrg ni dh pandai keluar umh sdr..
time ddk umah pengasuh tue..
penah skali die buka pintu n balik umah
sensorang..nangis n ketuk pintu
panggil umi dia..
owh rupa2ny ini buka kali pertama
die cuba melarikan diri hahaha..

pastu umar pn keluar sambil sengih2
tengah makan twisti
n tgk ultroman cerite kegemaran ny

ape la ada pada otromen nie
padahal time kecik2 addicted sgt2 haha

amboi2 sedapny die mkn2 n tgk tv
org ni dh separuh nk mati risau kn die
tula kecik2 dah pandai nk lari dari umah

akak tu ckp xpela nnt dia anta kn umar..
tadi anak die y amek umar bwk blk umah dia..
ptt la slaluny die nangis kalu ngn stranger..

fuhh pengalaman kurang 10minutes y mengerikan dlm
lipatan sejarah hidup ku...
time ku bgatu my sis die gelak jek..
isk mentang2 terjd kt diri ku ini huhu~~
n lps tue my sis ckp xbuleh jd ni
dh kena lock n mangga dh pintu tu
kn pisang berbuah 3 kali hahaha

hish umar..umar..
menakutkn org jek..



kecik2 dah pandai nk lari dari umah
besar2 nnt xtau la cmne haha...

Thursday, October 16, 2008

Melayu vs Indonesia:dimana kurangny

salam..

erm entah kenapa..
since d first time dgr lagu opick when my bro..
putarkan terus jatuh cinta ngn semua lagu ny..
semua lagu nasyid dn dakwahny sggh berkesan..

entah kenapa..
halwa telinga ini begitu menyukai ny..
setiap baris kata..
rangkap lagu..
n melodi y mengasyikkn..
sggh mendamaikn..
dan mengingatkn ku kepada y ESA..
sgt menyentuh hati kecil n menginsafkan..
dgn suara gemersik syadu ny..owhh..
di ingati mengingati..insyAllah...
[seriusly boleh menggentarkn iman]
[for me la kn it even can make me cry erm..]
[sambil gune headphone]
[volume y agak kuat..ye agak kuat not LOUD]
[tahap y kalu ade fire drill pn xdgr haha]
[sambil2 baring2 sblm ambil mood tido =P]
[boleh buat kite terfikir n muhasabah]

ku mmg xbegitu menggemari lagu nasyid y berentak moden..
n kotemporari..y sblm ini begitu asik mendendangkn lagu..
tuk kekasih hati..lebih kepada jiwa remaja bagi ku..
kalu nk layan lagu y agak2 jiwan tue..
lagu y bukan nsyd pn dh byk hehehe..
maaf jika ada y tidak bersetuju..
[or ckp ku poyo haha]
lain org lain taste n citarasa n opinion
tat is why HUMAN is a very unique CREATION of Allah..

sbb tu ku lbh menyukai raihan n hijjaz n nazrey..
more on ketuhanan..
lagu y lain pn ku layan juga selain nasyid ni..

melayu vs indonesia
dimana kurang ny kita???
kalau nk d perhatikan lagu2 dari sbrg
nasyid or x
lebih berbekas d hati..
lebih menarik kira ku..
n ku tahu ramai y setuju..
sampai artis2 malaysia ramai y xberpuas hati..
masalahny xbleh nk salahkn diorg..
sbb product diorg lagi berkualiti..
we go for quality..
n xboleh nk salahkn pendengar juga..

slalu ny lirik lagu dior sgt la simple..
tp d kuat kn ngn melodi y bess..
kdg2 2 rangkap y di ulang2 jek..
cam lagu2 opick..sgt2 la simple lirik die..
tp bes..bes..bes..
d only nasyid y berirama moden y ku suke
meanin guna violin,piano etc2..

nie lagu y ku sgt2 suke skrg hehe:

YA RAHMAN

Allahku ya Rahman (2x)
Allah.. Allah.. Allah.. Allah.. Allahu ya Rahman

berlalu waktu berlalu
sepi menghantar kembali padaMu
bersimpuh aku bersimpuh
dalam lelah hati memohon padaMu

di pintu kasihMu hati kan mengadu
di dalam gelapku memohon ampunMu
kasihani aku terangi jiwaku
sinari hidupku

dan berharap belas kasih
dan berharap maaf untuk
segala salah dan dosa dari hitam di langkahku
semoga Engkau beri
setitik cahaya terang
sebelum masa hilang dari pandangan

Allahku ya Rahman (2x)
Allah.. Allah.. Allah.. Allah.. Allahu ya Rahman
[sob..sob..sob..m_ _m]

can download tis song here
___________________________________________________

ramai y terlepas pandang hal nie..
even diri ku y lemah jua hina ini..
setiap y terucap n tertulis
meanin every text msg,a piece of writin,email,blog
etc..etc..etc..
akan di hisab d hari akhirat..
rmai y terlepas pandang akan hal ini..
bukan hanya kata2 y akan dihisab..
ku mengingati dr sdr juga..owh
[byk la dosa ku klu gitu huhuhu]
berfikir la sblm menulis kerana y buruk n baik..
akan d soal..dan d catit oleh malaikat pencatat..
ku pn terfikir dulu knape ada seorg hamba Allah y mulia ni
satu ketika dulu berdakwah
tp penggunaan bahasa sgt la extra2 18sx
isi utk tarbiah ada tp gaya bahasa y kureng bagi ku..
nk dakwah tnp guna kn bahasa extra2 18sx xbleh ke??
[mayb ada y mengatakn ku jumud or kolot]
[tp ku mmg anti habis la..siap berlawan komen lagi tuhh haha]
[rasul pn dakwah jgk tp xder la menggunakan bahasa y xsopan]
[ust2 lain pn dakwah jgk..lembut jek bahasa]
[br hamka erm..entah..sonok baca entry2 die]
[kdg2 muncul gak entry for married couple only]
[skip2 jela ape y ptt]
tp cuba byngkn klau si blogger tu mengutarakan setiap
kalimah y di tulis..
sanggup kah die verbalize kn n kite nk mndgrny..

owh..terlebih emosi plak..
d pagi y hening nie
[sambil layan lagu opick hehe]
skrg blog beliau dh xder lagi..
ku pun xtau sbb2 ny kerana dia..
mmg punyai huge crowd of followers..
wallahu'aklam
[wah terlebih panjang kali nie haha]

Monday, October 13, 2008

postin kt Johor


salam

erm finally dah tau kt ner my sis
dpt posting..
kt Johor..yeay..yeay..
[nsb baik xkena kt sabah cm kawan die]
seperti y ku suspect selama ini..
kerana mmg byk sgt kekosongan guru kt johor tue..
like my older sis told me..

jum sek MEN kt jhor = jum sek kt ganu
[if im not mistaken la]

ishk byk tue..
nnt entah2 ku pun tercampak kt sane next year...
bess jgk tue...
bleh ddk ngn my sis kt sane hehe..
[walaupun high maintenance nk hidup kt sane]V
bermastautin la 3 anak perempuan cikgu omar kat johor =P..
y sepatutny jadi 4 tapi sorg dh transfer ke subang dgn jaya ny..

wishin all d best to her..
i know she likes to teach alot..
n enjoy teachin very much..
hope i will enjoy it too..
have to wait next june to know for sure..
for my two month praktikum..
but im definetly like kids very much n_n..

hope i will fall deeply in love with TEACHIN..

it is easy to be a teacher
but not everyone is a natural born teacher
[hope im one of them =P]

tp klu dpt kt sabah or serawak bess jgk hehe
bess ke ek???

Sunday, October 12, 2008

Kemurungan melanda diri...ohhhhh


salam...

owh kemurungan melanda jiwa ini tiba2..
tiba2 rase letih nk pikir n nk kena pikir byk benda..
dunia..dunia..dunia..

ohhh..sume assgmnt y kena due next week..
sume test n etc etc..

n terbeli Ba@i shoe smlm..
my fren y terperasan dulu..
both of us terbeli kasut berkulitkn haiwan larangan tu..
ku perasan lambat sket..
[can read her page on tat here]
tula diorg sptt ny alert lebih sket psl hak pengguna ISLAM..
supposedly kena ada label y kasut tu menggunakn PIG skin..
ni nk kena report ni..
so wahai pengguna n pengemar kasut sekelian..
pls n pls pay more attention while buyin..
so sesape y nk beli kasut kat MAHKOTA PARADE tue
beware yerk..especially kasut VISINO...
mayb ader y mengguna kn kulit haiwan larangan itu..

owh dh xlarat nk pikir..
tp kena pikir jua...

dugaan..dugaan..btol la..
begitu mencabar minda..

mintak2 esok i will see a bright sun and a colourful rainbow
inside me hehe =P
insyAllah..

Thursday, October 9, 2008

MUSIM kesedihan buat teman2..





salam

ku dedicate entry ni khas buat teman2
y merasai kehilangan org y tersayang
mungkin seorg teman,seorg atuk,seorang makcik,pakcik,anak or adik
sedih n tumpang bersimpati atas kehilangan mereka
housemate ku baru sahaja kehilangan seorg lagi pakcik
pada tengahari tadi 9 syawal 1429 H khamis
innalillah... dan al fatihah

hanya la tahzan..la tahzan mmp ku ucapkan kpdny
di iringi bacaan alfatihah pada almarhum
begitu kuat dugaan ny..baru jek kurang dari sebulan y lepas
makcik ny juga d jemput illahi menghadap ya RABB
dlm bulan Ramadhan y lepas..

sebelum ini seorg teman jua baru sahaja kehilangan atuk tercinta
seorg teman lagi kehilangan teman sekuliah
sepanjang beberapa ketika ni slalu come across kematian
terasa dekat dn menginsafkn diri

"sesungguhny hati manusia sgt2 lah berkarat seperti karatny besi
hanya dgn mengingati kematian dapat menghilangkan karat ny hati"


JANGAN BERSEDIH WAHAI SAHABATKU

“Janganlah kamu bersedih, sesungguhnya Allah sentiasa bersama kita..”
(Surah At-taubah, ayat 40)

Kesedihan itu hanya akan memadamkan api motivasi, membunuh semangat dan membekukan jiwa. Dan kesedihan itu ibarat demam yang membuat tubuh menjadi lemas dan tak berdaya. Mengapa berlaku sedemikian? Kerana kesedihan hanya memiliki daya yang menghentikan dan bukan menggerakkan. Rahsia untuk menghidari itu semua adalah dengan menanamkan prinsip bahawa kesedihan adalah sesuatu yang boleh ditangani, bukan sesuatu yang tidak boleh dikawal hingga kita harus menyerah kepadanya. Kesedihan juga sama sekali tidak mendatangkan manfaat bagi hati, bahkan ia merupakan sesuatu yang amat disenangi syaitan. Oleh itu, syaitan selalu berusaha agar seseorang hamba itu bersedih utk menghentikan setiap aktiviti dan niat baiknya.

to read more clik here

Katakanlah: “Sesungguhnya kematian yang kamu lari daripadanya, maka sesungguhnya kematian itu akan menemui kamu, kemudian kamu akan dikembalikan kepada (Allah), yang mengetahui yang gaib dan yang nyata, lalu Dia beritakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan.” (QS. 62:8)


al fatihah buat mereka

takziah or kifarat

SALAM

pernah kah anda merasa kehilangan???
kehilangan sumthin y anda sayangi..
yang anda xsangka2 tetiba ia telah pn d ambil darimu
[wooohh cm kehilangan some1 spesel dlm hidup plak =P]
apa kh perasaan anda sedih,pilu,mengapa akuuuuuu!!!!
sebenry my sony ericcson R.I.P.

R.I.P

mula2 ph ku tiba2 menghilangkn diriny itu
[3 days ago..baru lagi ni cite ni]
jenuh n puas satu bilik ku geledah tp xmau ketemu jua
nk miskol tersilent mode..uhhh
lame2 cari sampai one point tu ku pn jus ignore jek hahaha
sbb ku ckp klu ph tu sayang ku lebey dia akn muncul sdr ny haha
[wishful thinkin lg...]
kdg2 barang ni time xnk muncul d mana2 kt depan mata kite
bile time nk tula mmg ssh nk ada huhuhu~~

so sbb ku igt ilang kt bilik n gerak ati rasa cm biase2 ku buat2 xkisah
tetiba my rumate ku bgtau y hp ku dh termsk dlm washin machine
dia plak y gabra n risau sbb ku ada suroh dia check
time anta laudry tu..incase termsk dlm laudry bag tu..
xjumpe plak time tu..
nk d buatkn cite mmg ku xder rezeki..

ku jus jawab la yeke..erm nk buat cmne dh xder rezeki huhu
[jwpn cm xkisah langsung jek..iye ker]
ku ni entah la bab2 ilang barang..barang rosak..d seantara dgnny
dulu time beli digicam baru guna 2bulan dh rosak..
tp ku buat2 diam jek n xmention pn kat sesape haha..

if ini la camera ku..mmg mau nangis jgk la if rosak
tp sbb bukan =P


konsep ku senang jek ni y ku ter set dlm mind
n ssh sket nk d ubah hehehe
sume benda Allah y punya..laptop ku..hp ku..baju ku..
novel2 ku...duit ku..etc
sbb tula bila berlaku sumthin jek
ku slalu berkata dlm ati erm dh xder rezeki nk buat cmne
n sbb ALLAH y amek balik nikmat tu dr ku..
bleh ke ku nk rasa marah lagi haha..
marah kt diri sdr bleh hehe..
rasa terkilan tu ada,tipu klu xder lansng tapi xlama..
[ada certain benda buat ku sedih tahap tinggi]
[tipula setiap kali d timpa musibah redha jek]
[aku bukan seorg abid y begitu tinggi makam ny]
[tp klau ku dh sedih tahap tinggi ku bleh menangis =P]

sbb time kecik2 slalu sgt sedih n merajuk tahap tinggi
klu ku xsempat makan makanan fav ku
sbb adik2 or sape2 makan mknan tu n xigt kt ku..
y kat belakang ni..
at one point sampai ku sembunyi kn mknn tu..
tp tetap jgk ilang huhuhu~~kekadangla spesel kes..
mmg merajuk tahap tinggi la ku..
my ma pn slalu indoctrine kt ku probe ni
nk amek ati n memujuk n ia amat berkesan

'kalau dh bukan rezeki kita tu..
makanan dalam mulut pn bleh jatuh balik tau'



jus tinggal nk kunyah jek tu..
tp kalau mmg bukan rezeki kita mmg bukan rezeki kita jua..

senang sgt nk rasa redha..bgs ke ek cm tu???
takut terlebih rasa redha
sampai hilang rasa sayang [lebih kurang kwn ku igtkn ku]
ku pn jd terfikir sdr erm...erm..myb ada kebenaranny

me: btw sy ny sony ericsson tggl dlm kenangan
me: dh rosak dh haha
she: hmm..i heard
she: tp malas nk bersimpati lebih sgt sbb empunye pun biase2 je kate org umah awk
me: entah nk buat cmne xder rejeki haha
she: dah agak dah
me: entah la sy mmg cm gini kot
me: tipu la xrase jus xberia
me: nk buat cm mane haha
she: yela..betul la tu..depend pd org
she: sbb tu x simpati sgt..(walopun even sy pun terase)
she: tp no use pun sbb empunye pun tak sesedih tu
she: hahaha..ni la mirah omar kalo sesape nk kenal
[terinfluence ngn method penceritaan INDAH =P]

entah mayb ni bukan sumthin y btol2 ku sayang sgt2
kalau my another hp y masuk air nie..mesti sedih tahap tinggi gak ni
alhamdullilah sbb bukan hp tu y Allah amek sbg kifarat kpd dosa ku

kdg2 nk amek ati sdr kita kena slalu igt kn diri kita
itu adalah kifarat dr Allah n bukan takziah dr Allah =P

kesian si Hafizbad..kifarat y d terima lagi teruk dr me..
n dia redha n sgt2 la ku respect org sebegini..
read his story here

Wednesday, October 8, 2008

doa angin merah as request by indah n_n

As indah requested and myb berguna jgk bg y lain
ku dh upload doa angin ahmar tu kt sini
n thnks for tat request also
ku tahu asal usul n sejarah angin ahmar ni =P
interesting rupa2ny sejarah dia
ni sebahagian kisah dia

'Seketika itu juga menjelma satu makhluk seperti lembaga manusia, yang besar, gagah dan hebat serta garang. Nabi Sulaiman terkejut dan menggeletar lalu bertanya kepada lembaga itu siapakah dia, dan mengapa ia datang. Lembaga itu menjawab bahawa dia bernama Ar-Raihul-Ahmar (Angin Ahmar) iaitu penyakit yang amat berbahaya dari lain-lain penyakit. Ia diberi kuasa untuk mendatangkan kesakitan kepada anak cucu Adam, termasuk boleh meresap masuk ke dalam urat saraf dan darah, dan juga otak seseorang hingga hilang akal'

nk baca lebih mendalam n lanjut sila klik sini
xrugi baca jgn xbaca..
nnt kalau org tanya senang nk cerita kat
adik akak anak isteri haha kt suami pn bleh =P

mmg pnjang la, patut la kwn ku bgtau
adala dlm 15minute time dia ameen kn

xpe sekali jek seumur hidup..
cm buat solat sunat tasbih..
kalau amalkan slalu lagi bagus..


Maksudnya:

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang; dan dengan-Nya kami memohon pertolongan; dan dengan Allah; dan dari Allah; dan kepada Allah; dan segala pujian tertentu bagi Allah; dan tiada Tuhan melainkan Allah; dan Allah Maha Besar, yang Maha Mulia dan Maha Agung; yang aku takut dan bimbang terhadap-Nya. Allah Maha Besar dengan segala kebesaran-Nya; segala pujian tertentu bagi Allah, sebanyak-banyak pujian. Dan Maha Suci Allah pagi-pagi dan petang-petang. Dengan nama Allah yang menyembuhkan, dengan nama Allah yang mencukupkan; dan dengan nama Allah yang menyihatkan; dengan nama Allah yang dengan nama-Nya tiada memberi mudharat sesuatu apa jua di bumi dan di atas langit, dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Dan Kami turunkan sesetengah dari Al-Quran yang menjadi penawar dan rahmat untuk orang-orang yang beriman.

Ya Allah, aku yang menjampi dan Engkau yang menyembuhkan. Aku berlindung dengan-Mu daripada kejahatan yang telah Engkau takdirkan. Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, Allah Maha Besar. Aku berlindung dengan Allah, Tuhanku dan Penciptaku, Pembentukku dan Pencipta Rupabentukku dan Pemberi Rezeki sekalian manusia. Aku berlindung dengan Allah daripada sekalian kebinasaan, dan segala maksiat, bala bencana, penyakit dan segala kesakitan, kemalasan, kemunduran dan kebinasaan.

Ya Allah, lindungilah penanggung (pengguna) suratku ini dengan nama-Mu yang Maha Mulia dan Maha Agung; dan sifat-sifat-Mu yang sempurna, wahai Yang Mempunyai Kebesaran dan Kekayaan. Wahai Tuhan yang memiliki kerajaan dan alam malakut; wahai Tuhan yang memiliki keagungan dan kegagahan. Maha Suci Engkau, alangkah besarnya Engkau wahai pencipta segala langit dan bumi. Wahai Tuhan tempat berlindung mereka yang menyesal (akan dosa-dosa mereka); wahai Tuhan yang Maha Pengasih terhadap orang-orang miskin; wahai Tuhan pemilik kebesaran dan kekuasaan, wahai Tuhan yang mempunyai belas kasihan dan memberi kebajikan dan Ihsan; wahai Tuhan yang banyak kasih sayang, wahai Tuhan yang banyak memberi; wahai Tuhan yang Maha Gagah dan tiada sesiapapun yang mampu mengalahkan-Nya; wahai Yang Melindungi dan Dia tidak memerlukan perlindungan, aku berlindung dengan-Mu dari azab ke atas badan dan kesempitan; dan aku berlindung dengan-Mu dari penyakit Angin Ahmar dan penyakit yang besar yang menimpa ke atas diri dan roh, darah dan daging, tulang dan kulit, urat dan urat saraf.

Maha Suci Engkau; yang apabila Engkau menghendaki sesuatu maka Engkau hanya mengatakan “Jadilah! Maka jadilah ia”. Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, Allah Maha Besar. Wahai Tuhan yang menjadikan; wahai Tuhan yang membuat kebajikan, wahai Tuhan yang memberi pertolongan, wahai Tuhan yang Maha Gagah, wahai Tuhan yang Maha Adil, wahai Tuhan yang Berdiri dengan Keadilan, wahai Tuhan yang mendengar tangisan orang-orang yang meminta pertolongan. Wahai Tuhan yang memulakan (dari tiada kepada ada), wahai Tuhan yang mengembalikan, wahai Tuhan yang menolak, wahai Tuhan yang Mencukupkan. Wahai Tuhan yang menyembuhkan, wahai Tuhan yang meng’afiatkan, wahai Tuhan yang memberi pertolongan terhadap orang yang memohon pertolongan.

Wahai Tuhan yang menerima kesyukuran, wahai Tuhan yang banyak memberi balasan atas kesyukuran. Wahai Tuhan yang Maha Kasih Sayang, wahai Tuhan yang Maha Belas Kasihan, wahai Tuhan yang memberi pertolongan, wahai Tuhan yang Maha Berkuasa, wahai Tuhan yang Maha Gagah, wahai yang Maha Berkuasa, wahai Tuhan yang Maha Agung, wahai Tuhan yang mendahulukan, wahai Tuhan yang mengkemudiankan. Wahai Tuhan yang hidup, wahai Tuhan yang berdiri dengan sendiri-Nya, yang membalas mereka yang jujur dengan balasan ke atas tiap-tiap diri dengan apa yang mereka usahakan. Wahai Tuhan yang memerintahku, wahai Tuhanku yang memiliki aku, wahai Tuhan yang memberi perlindungan.

Wahai yang Maha Mengetahui sesuatu yang kami sembunyikan dan kami dedahkan; wahai Hakim yang menjatuhkan hukuman, wahai Tuhan yang memerintah sekalian orang-orang yang beriman; wahai Tuhan pembantu orang-orang yang dhaif dan miskin; wahai Tuhan yang Mencukupi keperluan orang-orang yang bertawakkal.

Wahai Tuhan yang mendatangkan malam ke atas siang dan siang ke atas malam; wahai Tuhan yang Gagah (mengalahkan) setiap syaitan yang sangat durhaka, wahai Tuhan yang mengalahkan setiap orang yang sombong lagi degil; wahai Tuhan sebaik-baik Pemerintah; wahai Tuhan yang sebaik-baik memberi pertolongan, wahai Tuhan yang memberi rezeki kanak-kanak yang kecil, wahai Tuhan yang Maha Pengasih terhadap orang tuan (yang sangat tua), wahai Tuhan yang memerintah orang-orang yang beriman; wahai Tuhan bagi orang-orang yang dahulu dan orang-orang yang kemudian; wahai Tuhan yang pengasih kepada orang-orang yang bertaubat, wahai Tuhan yang Maha Pengasih dari kalangan yang mengasihi. Wahai Tuhan sebaik-baik pengampun dari yang mengampuni; wahai Tuhan sebaik-baik pewaris; wahai Tuhan sebaik-baik Pemberi Keputusan; wahai Tuhan yang memerintah pada Hari Pembalasan.

Ya Allah, hanya Engkaulah yang aku sembah dan hanya kepada Engkaulah aku memohon pertolongan. Dan kepada-Mu aku bertawakkal. Dan kepada-Mu aku gemar dengan apa yang ada di sisi-Mu. Kepada-Mu aku berharap dan hanya Engkau yang aku takuti. Ya Allah, peliharalah aku dari segala kepayahan hidup dan penyakit-penyakit dan segala kesakitaan dan kesusahan dan darah hitam.

Ya Allah, peliharalah aku dari penyakit yang merbahaya dan dari penyakit Angin Ahmar dan penyakit darah kuning, dan segala kebinasaan dan segala maksiat dan pengsan, dan kerungsingan dan kesedihan dan dukacita dan dari di penjara. Ya Allah, peliharalah aku dari kejahatan binatang buas, dan binatang yang melata, serta permusuhan (benci membenci) orang awam, dan dari kekalahan dan kejahatan syaitan; dan raja, kemarau, kemahalan barang keperluan, dan gempabumi, dan bala bencana, dan keruntuhan bangunan, dan serangan musuh. Ya Allah, peliharalah aku dari kejahatan orang-orang yang jahat dan tipudaya orang-orang yang melampau, dan dari sesuatu yang silih berganti atasnya oleh malam dan siang melainkan yang datang itu adalah dengan baik, wahai Tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Aku berlindung dengan Engkau dari kejahatan setiap kejadian yang Engkaulah pemegang ubun-ubunnya; sesungguhnya Tuhanku di atas jalan yang tegak dan lurus. Engkau ialah Tuhanku dan di atas Engkau jua aku bertawakkal, dan Engkaulah yang Mencukupkan aku, dan sebaik-baik yang Mewakili, sebaik-baik Pemerintah dan sebaik-baik yang Memberi Pertolongan. Dan tiada daya upaya bagiku melainkan dengan Allah yang Maha Tinggi lagi Maha Agung.

Dan cukuplah kami oleh Allah, dan sebaik-baik yang mewakili sebagai Pemerintah dan Engkau sebaik-baik pemberi pertolongan. Allah yang mencukupkan, Allah yang menyembuhkan, Allah yang memberi a’fiat. Dan ucap selawat oleh Allah ke atas penghulu kami Nabi Muhammad dan ke atas keluarga dan sahabat-sahabatnya; selamat sejahtera; dan segala pujian bagi Allah Tuhan Pemerintah Seluruh Alam. Amin…

for clearer n bigger font to read
the doa i suggest pegi kt page asl ni here
selamat membaca jgn tgk aje yek..
luangkn sedikit mase mu y berharga itu hehe..

Tuesday, October 7, 2008

Alhamdulillah ku tumpang GUMBIRA...


My twin sister alhmdulillah..
mengkhabarkn y dia bakal menjadi..
seorg guru matematik d sebuah SMKA..
y masih unknow statusny...
sek bertuah manakah itu hehe...
somewhere d semenanjung Malaysia ni..
insyAllah bln 11 dh kena daftar diri..
alhmdllh n TAHNIAH silah..
bertuahny diri mu bakal menjadi murrabi di SMKA..
n ku tahu mu sgt bahagia n happi dgn brita ni..
anda seorg insan terpilih hehe..


Brita y agak mengejutkn ku trima..
time raya ke 3 klu xsilap ku..
kwn ku nun d Negori sembilan tetiba SMS..
die tetiba ter Engaged dh la adhoc plak tue..
tula berkat doa n usaha tangga kejayaan..
niat d hati nk merisik..tp ter Engaged plak..
ku tau mu amat la bahagia skrg..
Congrats Zila...tahniah n alhmdulillah..

so skrg ni ku terpaksa bijak menyusun jadual
d time cuti nnt..
kerana perlu mengFREE kn diri utk 4 occasion penting..

1.kawen Azza on the 23 of november 2008 kat Melaka
2.kawen along on the 30 of november 2008 kat Perak
3.kawen zila on the 5 of disember 2008 kat Negeri 9
4.menghantar adik ku posting hehe saje nk menyibuk =P [TBD]

walimatul urus...walimatul urus...
cmne nie cm kena round satu semenanjung jek nie..
insyAllah kwn2 akn ku cuba n berusaha menghadirkn diriku..
kalu mmg dh d jodohkn ku sampai..
insyAllah akn ku sampai jua d hari perkahwinan mu..
kita hanya mampu merancang..Allah y tentukan
[so xbrani nk rancang lebih2 takut nnt frust huhu~~]

yg penting
ku kn berusaha tuk dtg kawan2 untuk meraikn
n sama2 berkongsi kegembiraan n kesyukuran

sedikit nasihat untuk bakal2 isteri =P

Antara wasiat orang bijaksana yang dicatatkan oleh al-Jahidz dalam kitabnya al-Bayan wa al-Tabyeen tentang perspektif perkahwinan yang membahagiakan ialah pesanan isteri ‘Auf bin Muslim Ashaibani kepada puterinya ketika hendak bernikah dengan al Haris bin Amr, raja negeri Kandah. Sewaktu utusan diraja hendak membawa pengantin untuk disampaikan kepada raja, ibunya berwasiat kepada anak perempuannya:“Wahai anakku! Kalaulah wasiat ini untuk kesempurnaan adabmu, aku percaya kau telah mewarisi segala-galanya, tetapi ia sebagai peringatan untuk yang lalai dan panduan bagi orang yang menggunakan akal.Andai kata wanita tidak memerlukan suami kerana berasa cukup dengan kedua ibu bapanya, tentu ibumu adalah orang yang paling berasa cukup tanpa suami. Tetapi wanita diciptakan untuk lelaki dan lelaki diciptakan untuk mereka.Wahai puteriku, Sesungguhnya engkau akan meninggalkan rumah tempat kamu dilahirkan dan kehidupan yang telah membesarkanmu untuk berpindah kepada seorang lelaki yang belum kamu kenal dan teman hidup yang baru.

ku doakan kalian semua n diri ku jua moga2 dpt menjadi isteri n ibu mithali insyAllah


1. Carilah pasangan yang beriman lagi taat kepada perintah Allah.
2. Ketaatan kepada suami adalah wajib selagi beliau tidak menyuruh melakukan maksiat kepada Allah.
3. Kepentingan mengamalkan sikap berlapang dada dan bertolak ansur kerana ia pasti menghasilkan reaksi dan tindak balas positif juga dengan izin Allah.
4. Carilah keberkatan hidup dengan menjaga hubungan dengan Allah,contohnya dengan sentiasa berdoa kepadaNya tanpa menghebohkan kekurangan pasangan nescaya engkau akan dapat kasih sayangnya dan kasih sayang manusia.
5. Para perunding hendaklah sentiasa memberikan semangat terhadap banyaknya peluang untuk pembaik pulihan daripada mencari kelemahan seseorang.


nasihat ini ku ambil from here

Saturday, October 4, 2008

Selamat Jalan..Sayonara..

salam..

4 Syawal 1429 H

kisah drama air mata akan stat jap lagi...
jeng..jeng..jeng..

setelah almost 1 week semua
anak cucu y jauh n dekat berkumpul rumah tokki n tok ma..
setiap y bertemu pasti akan berpisah..
lumrah alam la tu..

mmg haru biru jgk la time2 nie n seangkatan dgn ny
[mklm la nk menjaga hero n heroin y 14 org sume ny]
memerlukan kakitangan y mencukupi n fit mental n physical..
nsb baik ader bibiks y membantu..
dulu time xde bibik..ku n adik2 la menjadi bibik tetap
time tue haha..tp enjoy..enjoy..
eager nk jadi bibik haha...

tahun ni sume cm dh besar2 sket..
dh bleh jaga adik2 kt bwh n pantau diri sdr..
lps tangan sket la..ku pn dh berusia dh skrg haha..
dulu2 time main bunga api n fireworks leh la join skali..
tahun nie ku pantau dr beranda jek haha..
terdeviate la plak haha..

continue..continue..
episode ini bermula stat my sis kawen lebih kurang 10 thn y lalu...
[cewah cm penglipur lara la plak =P]
every time akak2 ku n berangkat pulang..
mesti ma ku n confirmla ibu y lain kt seluruh dunia pn sama =P
akan menitiskan air mata perpisahan..
dh la pagi2 d bulan syawal y mulia huhu~~
berkaca jg mata ku time tu
ape xny,dh tgk emak sdr menangis..terharu..terharu..
even my sis pn stat menangis,entah2 abg ku pun sama haha
[tp control macho =P]
kak ku dr single hingga la dh beranak 5..
tradisi syahdu time raye nie berlanjutan..
tp as time goes on..dh bleh adapt dh skrg..
ku pn mata dh xberkaca lagi hehe..
my ma pn dh bleh control dh sket skrg..

tula kasih ibu xbertepi n berpenghujung..
Unconditional LOVE..
mampu kah kita menyintai n menjaga mereka
bila tiba masa ny nnt???

candid..candid moment wit ben Q
[bila nk dpt beli SLR ni huhuhu~~]

tetiba jek rumah nie kosong

sunyi...

sunyi...

sunyi...

dh stat rindu dh kt bdk2 tue...

nnt bila sume dh stat balik ke U masing2
lagi la sunyi

ma kat umah

sunyi..

sunyi..


happi jek nk balik ni..xsedey ker???=P

selamat jalan n sayonara n selamat bermusafir...
to eda & abg azam..ayu & abg asri...
kcik & abg cik..
moga2 selamat sampai ke destinasi masing2 ameen..

bila ek tiba time ku plak hehe..
klu ddk jauh
klu dok dekat xmerasa la tangisan perpisahan ibu ku =P
kan ku nntkn time n saat tu..insyAllah..insyAllah..

p/s: ramai org telupa tentang satu fakta nie...
doa org bermusafir tu makbul insyAllah...
n rasul mengalakkn kita byk berdoa time musafir...
so lepas bergenang air mata
lps bersalam perpisahan ngn ibu n ayah...
lps dh relax2 dok dlm bus..or keta or atas motor or flight tue..
jgn lupa berdoa n_n

Thursday, October 2, 2008

RAYA penuh makna alhamdulillah...

SALAM LEBARAN
EID MUBARAK
SELAMAT HARI RAYA
AIDUL FITRI

1429 H



raya setahun sekali..
so meaning setahun skali la mtk maaf kt sume yerk?????
klu berjumpa lagi raya yg setahun sekali nie..
itula budaya y diterapkn zaman berzaman..
mcm mana nk ubah yerk...
biar jadian amalan bulanan ker even xmingguan pn jadi haha
[wishful thinkin kah aku]

erm tahun nie ayah dah msk umur 64
ma plak 59 tahun..sekali lagi aku gerun nk igtkn
tarikh2 nie..sabda nabi dlm hadith beliau
umur umat ny adalah 60 thn [huhuhu]
[meaning mostly evarage ny 60++]
ma plak lps last berbuka puasa buat ayat sedey
'jupe xlagi laaa pose tahun dpn'
[kami semua buat2 xdgr jek]
tp dlm ati hanya Allah jek y tahu
bukan ma jek y pikir begitu org pn same ma
dpt kah ku berjumpa lagi ramdhan tahun depan????

tahun nie mcm tahun2 y sudah alhmdllh sume ada kt
bumi terengganu tercinta..
even ader y xleh balik pagi tue..
tp stil hari tue sume akan balik umah..
mcm biasa juadah wajib mestilah satay
n nasi dagang n tapir hehehe
[tapir=tapai]
[tapir#binatang berkale black n white tu yer]

n tahun nie first time ever ku dgn dare devilny
buat percubaan msk rendang haha =P
[dh la resepi amek kt tenet jek]
[nie didikan akak ku y slalu msk amek resepi kt tenet]
[itula guna teknologi skrg haha..xpyh beli buku resepi =P]
[wah menakutkn ny la klu x jd huhuhu]
alhmdllh dpt green light dr pakar pemakanan sedunia
my br in law abg asri haha..
[kecut jgk time die rase mklm la jujur org ny..
klu sedap dikatakn sedap klu fail terus di bagi 'F' haha]




alhamdulillah menjadi juga hehe n_n


ape nikmatny beraya yerk???

1.setahun sekali sume dpt berkumpul seisi keluarga..
2.mengeratkn silaturahim n update cerita..
3.hari y paling ibu n ayah aka tok ma n tokki tunggu2..
4.sesi drama air mata menyentuh hati n sesi bermaafan
5.sesi bergambar bersama keluarga [my fav time hehe]
6.sesi penuhkan kocek ngn pitih raya [stil applicable for me..coz xkeje lagi haha]
7.sesi memperaga kan baju baru
8.sesi berjumpa sanak saudara rakan taulan jauh n dekat

9.membesar kan perut n makan2..
10.etc..etc besar sgt nikmat berhari raya nie..tp xsetanding nikmat puasa la..
11.hari setahun sekali ALLAH kasi kt umat islam utk bergembira bersama family






org y paling happi mesti la ibu kita time raya nie

sesi pembahagian wang ehsan haha...[most awaited moment =P]



nikmat makan y byk time raya..kdg2 juadah y pelik2 pun jumpa time nie


bila sepupu sepapat dpt kumpul n jumpa n eratkn kembali silaturahim
..tido sebantal n satu selimut..


time2 raya satay jgn dilupe hehe..juadah wajib..



tgk betapa ALLAH sayangkn kite..
cm tau2 jek kite mmg memerlukan satu hari
yg spesial tuk umat manusia rai kan bersama -sama keluarga
satu hari y begitu berkualiti dpt di manfaatkn bersama2
bayangkan kalau ALLAH xkasi eidul fitri kt umat islam
adakah kita sama2 satu dunia pada detik n hari y sama
berkongsi satu rasa y sama [dlm kata y lain ALLAH nk instil unity]

dlm masa y sama ALLAH nk kasi kite peluang
bermaafan dan berkumpul beramai2 n bermesra
n mengeratkan lagi silaturahim
terfikirkah kita tentang betapa pemurah ny ALLAH kpd kita????
pemurahkah kita dlm membalas budi kdp ALLAH???


kisah sedih 2hari sebelum raya m_ _m...

Salam sudah lame xupdate blog..
Sebenarny nie entry before raya 1429H..
Tp terlewat post la plak..
salam eid mubarak 1429H semua..

On the 29 of ramadhan..di dlm mood sedey meninggal kn ramdhan
n terawih n tgh in mood shopin rayer last minute =P
tetiba ayah ku bagitau yg jiran ku..
secara tiba2 diserang angin ahmar..
mase tue ‘pak long’ [name panggilan kt kg]
sedang ddk2 kat ‘wakaf’ kt depan rumah
[slalu jadi port bual bicara warga kg ku]
Sbnry org igt die sdg tido..
Rupa2ny die dh xbleh ckp n bergerak time tue..

Berita paling tersentuh y aku dgr pd petang tue...
Bayangkn luse dh nk rayer..
Seorg isteri kehilangan n terpaksa menerima
Dugaan berat dari ALLAh di saat semua umat
Islam bakal bergembira menyambut eidul fitri..
Anak2 akan kehilangan belaian seorg ayah..
Xdapat lagi ddk bersimpuh mencium tangan
Dan memohon ampun seperti biase dgn ayah tercinta..


Bayangkan perasaan pak long
Seorang yang ALLAH tarik balik nikmat
Untuk bergerak dan berbicara..
Azab dan pedih nya hanya ALLAH y tahu
Hanya linangan air mata mampu d tumpahkan
[ku xdpt bercakap n menyuarakan isi hati dlm mimpi pn
Sudah cukup membebankan diri..tertekan..rasa hopeless
Etc..etc..xdpt byngkn klu dlm dunia nyata..cukupla hny dlm mimpi huhu]

Aku terbayangkn jika ini terjadi pada diri ku..
Owh nau’zubillah..mtk Allah jauh kn dgn dugaan ini..

Cukup la tok ku diserang angin ahmar hampir 10thn skrg
xdpt bergerak n bercakap
Beginning dulu sgt la menyayat hati..nk bercakap pn
mcm bdk baru hendak bercakap..
butir bicara tidak dpt difahami..
bayangkn klu kite xdpt nk berkomunikasi dgn org lain..
skrg nie mmg dh xkenal sgt org n xdpt berckp langsung..
[insyAllah mayb ini kurniaan Allah kepada anak2 tiket mudah nk msk syurga]
[bukan semua org ALLAH bagi oppurtunity nie]
[mtk2 asbab sakit nie menjadi kafarah utk semua dosa tok ku]
[insyAllah nnt bila tiba masa nya..beliau dpt menuju jln abadi ngn lebih mudah n senang]

Tp aku mmg respect almarhum tokki ku..
Dh almost 3year passed away [al fatihah]
Sepanjang tok ku sakit beliau sgt la protactive n jaga tok ku
Rambut kena slalu di dandan,letak bedak n berwangi2an
Xboleh buat kasar2 ngn tok..nnt kena marah..
Klu tok nangis cepat2 tokki pujuk..
Tido pn xpernah berenggang tok n tokki..
Padahal time muda2 dlu agak garang la tokki ku ini..
Aku terharu tgk kasih syng tokki ku kt tok ku..

unconditional love y ALLAH lempiaskan kt manusia-kasih sayang y sejati

Teringat kat tokki time kecik2 dulu agak rapat
Slalu after shave beliau cium pipi n gosok pipi
Yang berduri tu kt pipi ku..geli rase nye..


Btol la kate pepatah bila meninggal
Berapa lamakah isteri akan menangisi pemergian kita
Berapa lamakah anak2 akan menziarahi kubur n sedekahkn
alfatihah kpd kita..mampu kah kita jamin
Org kat atas dunia mengingati kita
Mungkin seminggu,2minggu,sebulan or 2bulan???
Hanya tinggal amal n sedekah menjadi peneman di dlm alam barzakh..
[Alfatihah buat tokki che long bin ali]
[moga2 tokki aman disana insyAllah]

Ps: abg ku kate ada hadith mengatakan jika kite baca walau sekali seumur hidup
Doa angin merah aka angin ahmar kita akan terselamat dari angin bawaan jin ini insyAllah..
Ku pun dgn selamba berkata,abg azam baca la org aminkn hehe...abg azam pn menjwb smbil gelak[bayangkan gelak versi perli n sinis n memain =P]
‘dia kata sapa y baca..xckp sapa y amin kn’
Ku hanya tergelak besar..terkena plak time2 lps berbuka nie haha...
So baca la doa angin merah nie sblm terkena...

beringat sebelum terkena..

raya nie teringat lebih kat tokki huhuhu~~~


bersediakan kita????

Tuesday, September 23, 2008

pengakuan ikhlas sang LELAKI


Kami sulit menahan pandangan mata kami

ketika melihat kalian,
apalagi jika kalian diamanahkan Allah
kecantikan dan postur yand ideal,
kami semakin susah untuk menolak agar tidak melihat kalian,
kerana itu lebarkanlah serta longgarkanlah pakaian kalian
dan tutupilah rambut hingga ke dada kalian dengan kerudung yang membentang.


Kami sulit menahan pendengaran kami
ketika berbicara dengan kalian,
apalagi jika kalian diamanahkan oleh Allah
suara yang merdu dengan irama yang mendayu
kerana itu tegaskanlah suara kalian
tatkala berbicara di berhadapan dengan kami
dan berbicaralah seperlunya sahaja.


Kami juga sulit menahan
bayangan-bayangan hati kalian,
ketika kalian dapat menjadi
tempat untuk dicurahkan segala isi hati kami,
waktu luang kami kadangkala akan sering terisi
oleh bayangan-bayangan kalian,
kerana itu janganlah kalian membiarkan kami
menjadi curahan hati bagi kalia

Kami tahu kami insan lemah

bila harus berhadapan dengan kalian,
kekerasan hati kami dengan mudah bisa luluh
hanya dengan senyum kalian,
hati kami akan bergetar
ketika mendengar dan melihat kalian menangis.

Sungguh ALLAH telah memberikan amanah terindah kepada kalian,
maka jagalah amanah itu
jangan sampai ALLAH murka dan memberikan keputusan-Nya.

Maha Besar dan Maha Suci Allah yang tahu
akan kelemahan hati kami ini,
hanya dengan ikatan yang suci dan yang diredhai-NYA,
kalian akan menjadi halal bagi kami.

iktibar n tazkirah d bulan puasa..
[copy paste jek y mampu nk karang sendiri xmampu haha]
pelik bila tengok muda mudi..
tanpa segan silu berpimpinan tangan..
menguruskn dan menslimkan pahala puasa mereka..
sedangkan puasa mengekang segala hawa nafsu
pelik aku makin bernafsu pulak mereka2 ini..
aii cm xpuase jak hahha
[jgn marah yerk n terasa]
[syaitan pun tiada time nie utk menghasut]
so jom renung2 kn dn ambil
ikhtibar dari artikel nie...


copy paste from here